Maxi Ziarno to pieczywo o niskim indeksie glikemicznym (42,3%), przygotowane na bazie ziaren słonecznika, siemienia lnianego brązowego, płatków owsianych, pestek dyni, ziaren ciecierzycy i mąki żytniej. Mieszanka idealna do produkcji pieczywa ziarnistego żytniego. Z uwagi na bogate walory zdrowotne, takie jak: wysoka zawartość witaminy E, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów nienasyconych, magnezu, manganu, miedzi oraz fosforu, jak również walory smakowe, jest to jeden z najbardziej poszukiwanych przez konsumentów rodzajów pieczywa. Jest to pieczywo idealne dla osób zmagających się ze zbyt wysokim cholesterolem, ponieważ zastępując w diecie tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi pomagamy w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jest to również źródło białka, cynku i potasu. Pieczywo charakteryzuje się też niską zawartością węglowodanów. Maxi Ziarno wyróżnia się ponadto dużą wilgotnością i długotrwałą świeżością. To po prostu dobre, naturalne pieczywo, a mieszanka gwarantuje stabilność ciasta w trakcie przygotowania i powtarzalność wypieków. Co ważne – posiada również czystą etykietę.
➔ ciekawy, oryginalny smak – uzyskany dzięki zakwasowi z pszenicy durum
➔ wilgotny i równomierny miękisz
➔ pieczywo długo zachowuje świeżość
➔ aromat naturalnego pieczywa
➔ prostota wykonania, dzięki szybkiej i łatwiej aplikacji
➔ ziarna stanowią 89% mieszanki, co daje 47% ziaren w gotowym produkcie
➔ naturalny skład mieszanki – czysta etykieta
➔ pieczywo o niskim indeksie glikemicznym 42,3% (potwierdzony badaniami i certyfikatem Katedry Dietetyki SGGW w Warszawie)
➔ wysoka zawartość witaminy E, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów nienasyconych, magnezu, manganu, miedzi oraz fosforu w pieczywie
➔ pieczywo to źródło białka, cynku i potasu
➔ naturalnie zawarty w pieczywie kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie (około 3 kromek)