Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Żytnia – receptura

Żytnia to 30% mieszanka piekarska do produkcji bułek żytnich

Bułki z mieszanki Żytnia zapewniają długie uczucie sytości, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i białka wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Błonnik żytni pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, natomiast białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, a także pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Bułki żytnie wpisują się więc doskonale w zdrowy styl odżywiania. Wyroby z tej mieszanki cechują się tradycyjnym, naturalnym smakiem i aromatem. Dodatkowym atutem mieszanki jest długotrwała świeżość wypiekanych z niej bułek.

Żytnia

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Żytnia 300
Mąka żytnia typ 720 350
Mąka żytnia typ 2000 350
Drożdże Lesaffre 40
Woda 660
Razem 1700
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’+6′
Temperatura ciasta 29-30ºC
1 fermentacja 15′
Dzielenie wg uznania
2 fermentacja 34˚C/ 50′
Wypiek (piec trzonowy) 230->200˚C/ 22-24’

 

Produkty wykorzystane w recepturze

Pliki do pobrania

Karta produktu