Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Pieczywo Babuni – receptura

Pieczywo Babuni to 20% mieszanka piekarska do produkcji pszennego pieczywa rustykalnego

Mieszanka Pieczywo Babuni polecana jest do wyrobu pszennego chleba, ale również świetnie się sprawdzi do produkcji bułek. Wydłużony proces wyrobu i obróbki ciasta pozwala wydobyć z Pieczywa Babuni prawdziwą naturę tradycyjnego chleba. Pieczywo Babuni ma wyjątkowo delikatny i sprężysty miękisz, o znacznej porowatości. Skórka pieczywa jest zarumieniona i chrupiąca. Bochen Babuni ma oryginalny kształt i posiada charakterystyczne, przyciągające wzrok nierównomierne, rustykalne spękania – co stanowi niezwykle interesujący aspekt wizualny. Wyjątkowego charakteru nadaje mu ponadto delikatny, słodowy smak i niezwykle subtelny aromat. Produkt jest przeznaczony dla konsumentów, którzy prowadzą zdrowy styl życia oraz są zainteresowani żywnością funkcjonalną. Pieczywo ma wysoką zawartość manganu i jest źródłem błonnika pokarmowego, białka, miedzi oraz fosforu. Mieszanka piekarska jest opatrzona znakiem „Clean Label”.

Chleb Babuni

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Pieczywo Babuni 200
Mąka pszenna typ 750 800
Mąka pszenna typ 500
Drożdże Lesaffre 20
Woda 720 – 750
Razem 1 740 – 1 770
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’ + 8’
Temperatura ciasta 25 – 27 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 90’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (30 °C / 80%) 40’ – 50’
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 30’ / 220 – 230 °C

Bułki Babuni

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Pieczywo Babuni 200
Mąka pszenna typ 750
Mąka pszenna typ 500 800
Drożdże Lesaffre 35
Woda 650 – 680
Razem 1 685 – 1 715
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’ + 8’
Temperatura ciasta 25 – 27 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 30’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (30 °C / 80%) 40’ – 50’
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 15’ / 220 – 230 °C

Pliki do pobrania

Karta produktu