Mieszanka Pieczywo Babuni polecana jest do wyrobu pszennego chleba, ale również świetnie się sprawdzi do produkcji bułek. Wydłużony proces wyrobu i obróbki ciasta pozwala wydobyć z Pieczywa Babuni prawdziwą naturę tradycyjnego chleba. Pieczywo Babuni ma wyjątkowo delikatny i sprężysty miękisz, o znacznej porowatości. Skórka pieczywa jest zarumieniona i chrupiąca. Bochen Babuni ma oryginalny kształt i posiada charakterystyczne, przyciągające wzrok nierównomierne, rustykalne spękania – co stanowi niezwykle interesujący aspekt wizualny. Wyjątkowego charakteru nadaje mu ponadto delikatny, słodowy smak i niezwykle subtelny aromat. Produkt jest przeznaczony dla konsumentów, którzy prowadzą zdrowy styl życia oraz są zainteresowani żywnością funkcjonalną. Pieczywo ma wysoką zawartość manganu i jest źródłem błonnika pokarmowego, białka, miedzi oraz fosforu. Mieszanka piekarska jest opatrzona znakiem „Clean Label”.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Pieczywo Babuni | 200 |
| Mąka pszenna typ 750 | 800 |
| Mąka pszenna typ 500 | – |
| Drożdże Lesaffre | 20 |
| Woda | 720 – 750 |
| Razem | 1 740 – 1 770 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’ + 8’ |
| Temperatura ciasta | 25 – 27 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 90’ |
| Dzielenie i formowanie | wg uznania |
| 2 fermentacja (30 °C / 80%) | 40’ – 50’ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 30’ / 220 – 230 °C |
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Pieczywo Babuni | 200 |
| Mąka pszenna typ 750 | – |
| Mąka pszenna typ 500 | 800 |
| Drożdże Lesaffre | 35 |
| Woda | 650 – 680 |
| Razem | 1 685 – 1 715 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’ + 8’ |
| Temperatura ciasta | 25 – 27 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 30’ |
| Dzielenie i formowanie | wg uznania |
| 2 fermentacja (30 °C / 80%) | 40’ – 50’ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 15’ / 220 – 230 °C |