Chleb Włoski to mieszanka chlebowa do produkcji wieloziarnistego pieczywa żytniego i żytnio-pszennego, polecana głównie do wyrobu chleba foremkowego. Kompozycja 3 suszonych warzyw i przypraw takich jak: suszone pomidory, oregano i czosnek wzbogaca pieczywo, nadając mu świeży i oryginalny smak. Chleb Włoski wpisuje się doskonale w zdrowy styl odżywiania. Zapewnia długie uczucie sytości, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pieczywo wywiera korzystny wpływ na układ pokarmowy. Natomiast dzięki wysokiej zawartości manganu przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zdrowych kości. Dodatkowym atutem wypieków z mieszanki Chleb Włoski jest wilgotny miękisz, a dzięki odpowiednio dobranej formule, produkty powstałe na bazie mieszanki charakteryzują się wyjątkowym smakiem i zapachem oraz chrupiącą skórką.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Włoski | 500 |
| Mąka żytnia typ 720 | 500 |
| Mąka pszenna typ 750 | – |
| Sól | 24 |
| Drożdże Lesaffre | 30 |
| Ritesa / Kontinol Paste | 20 |
| Woda | 800 – 850 |
| Razem | 1 874 – 1 924 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 5’ + 4’ |
| Temperatura ciasta | 28 – 30 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 20’ – 25’ |
| Dzielenie i formowanie | wg uznania/foremka |
| 2 fermentacja (30 °C / 80%) | 20’ – 30’ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 35’ + 10’/ 215 – 220 °C |
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Włoski | 500 |
| Mąka żytnia typ 720 | 300 |
| Mąka pszenna typ 750 | 200 |
| Sól | 24 |
| Drożdże Lesaffre | 30 |
| Ritesa / Kontinol Paste | 16 |
| Woda | 780 – 830 |
| Razem | 1 850 – 1 900 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’ + 6’ |
| Temperatura ciasta | 28 – 30 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 20’ – 25’ |
| Dzielenie i formowanie | wg uznania/foremka |
| 2 fermentacja (30 °C / 80%) | 20’ – 30’ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 35’ + 10’/ 215 – 220 °C |