Bułki z mieszanki Żytnia zapewniają długie uczucie sytości, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i białka wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Błonnik żytni pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, natomiast białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, a także pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Bułki żytnie wpisują się więc doskonale w zdrowy styl odżywiania. Wyroby z tej mieszanki cechują się tradycyjnym, naturalnym smakiem i aromatem. Dodatkowym atutem mieszanki jest długotrwała świeżość wypiekanych z niej bułek.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Żytnia | 300 |
| Mąka żytnia typ 720 | 350 |
| Mąka żytnia typ 2000 | 350 |
| Drożdże Lesaffre | 40 |
| Woda | 660 |
| Razem | 1700 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 3’+6′ |
| Temperatura ciasta | 29-30ºC |
| 1 fermentacja | 15′ |
| Dzielenie | wg uznania |
| 2 fermentacja | 34˚C/ 50′ |
| Wypiek (piec trzonowy) | 230->200˚C/ 22-24’ |