Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Żytni IG – receptura

Żytni IG to 20% mieszanka piekarska do produkcji pieczywa żytniego

Żytni IG to mieszanka chlebowa do produkcji tradycyjnego pieczywa żytniego. Żytni IG jest idealną propozycją dla osób dbających o zdrowie lub wymagających stosowania specjalistycznych dietoterapii. Szczególnie polecany dla diabetyków oraz pacjentów z zaburzeniami glikemii poposiłkowej. Pieczywo z mieszanki Żytni IG wpisuje się doskonale w zdrowy styl odżywiania. Chleb Żytni IG zapewnia długie uczucie sytości, a dzięki dużej zawartości błonnika pieczywo wywiera korzystny wpływ na układ pokarmowy. Dzięki wysokiej zawartości manganu przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zdrowych kości. Wyroby z tej mieszanki cechują się tradycyjnym naturalnym smakiem i aromatem. Dodatkowym atutem wyrobów z mieszanki Żytni IG jest wilgotny miękisz.

Chleb Żytni IG

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Żytni IG 200
Mąka żytnia typ 720 800
Drożdże Lesaffre 30
Ritesa 28
Woda 820 – 880
Razem 1878 – 1938
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 8’ + 3’
Temperatura ciasta 28 – 30 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 30’ – 40’
Dzielenie i formowanie wg uznania / foremka
2 fermentacja (30 °C / 80%) 25’ – 35’
Wypiek (piec trzonowy) z dużym zaparowaniem 35’ + 10’ / 215 – 220 °C

Pliki do pobrania

Karta produktu