Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Znakomity – receptura

Mieszanka piekarska do wyrobu wieloziarnistego chleba z kwasem foliowym

Pieczywo Znakomity znakomicie urozmaica dietę, gdyż zawiera różnorodne składniki pokarmowe, m.in. inny kwas foliowy, błonnik i białko. Oprócz tego Znakomity ma niezwykle atrakcyjny wygląd i smak, dzięki zawartości wielu ziaren, takich jak: ziarna słonecznika, ziarna pszenicy, siemię lniane brązowe, sezam, ziarna żyta oraz dzięki płatkom żytnim i płatkom ziemniaczanym.

Receptury na:

  1. Znakomity
  2. Chleb żytnio-pszenny znakomity
  3. Bułki pszenne znakomite

Do pobrania na stronie receptury Znakomity

Znakomity

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna typ 500
Mąka żytnia typ 720
Znakomity 1000
Drożdże Lesaffre 30
Sól
Woda 700
Zakwas Ritesa 20
Razem 1750
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’+10′
Temperatura ciasta 27-28ºC
1 fermentacja 15′ – 30′
Dzielenie tak
Formowanie koszyk lub foremka
2 fermentacja 35°C/80%
Wypiek (z zaparowaniem) 40′-50′ / 220ºC

Chleb żytnio-pszenny znakomity

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna typ 500
Mąka żytnia typ 720 500
Znakomity 500
Drożdże Lesaffre 30
Sól 10
Woda 800
Zakwas Ritesa 20
Razem 1860
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’+5′
Temperatura ciasta 29-30ºC
1 fermentacja 30′
Dzielenie tak
Formowanie wg uznania
2 fermentacja 35°C/80%
Wypiek (z zaparowaniem) 40′-50′ / 220ºC

Bułki pszenne znakomite

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna typ 500 500
Mąka żytnia typ 720
Znakomity 500
Drożdże 40
Sól 10
Woda 580
Zakwas Ritesa
Razem 2010
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’+5′
Temperatura ciasta 26 – 27ºC
1 fermentacja 15′
Dzielenie tak
Formowanie wg uznania
2 fermentacja 35°C/80%
Wypiek (z zaparowaniem) 15′-25′ / 200ºC

Pliki do pobrania

Karta produktu