Niekwestionowaną zaletą nasion Chia jest wysoka zawartość kwasów Omega-3 (m. in. kwasu alfa-linolenowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2g ALA dziennie tj. około 2 kromek chleba Sielski. Nasiona Chia w połączeniu z siemieniem lnianym tworzą idealnie zgrany duet. Chleb Sielski dzięki dużej zawartości nasion ma wyjątkowo ciekawą, sprężystą strukturę miękiszu i wyrazisty smak i aromat.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna typ 750 | 800 |
| Mąka żytnia typ 720 | 200 |
| Mieszanka Sielski | 500 |
| Drożdże Lesaffre | 20 |
| Woda | 1100-1200 |
| Razem | 2670 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 3’+8′ |
| Temperatura ciasta | 26-27ºC |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 50′ |
| Dzielenie | wg uznania |
| 2 fermentacja | 45-60′ (temp otoczenia) |
| Wypiek (piec trzonowy) | 220˚C / 30-35′ |
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna typ 500 | 1000 |
| Mieszanka Sielski | 500 |
| Drożdże Lesaffre | 20 |
| Cukier | 20 |
| Woda | 1000-1100 |
| Razem | 2590 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 3’+8′ |
| Temperatura ciasta | 26-27ºC |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 50′ |
| Dzielenie | wg uznania |
| 2 fermentacja | 40′ (garownia) |
| Wypiek (piec trzonowy) | 210˚C / 15′ |