Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Ritesa – receptura

Uniwersalny zakwas chlebowy do pieczywa żytniego i mieszanego, zapewniający wysoką jakość wypieku

Nadaje pieczywu doskonałe cechy organoleptyczne, charakterystyczne dla naturalnej fermentacji ciasta.

Ritesa jest wytworzona na bazie naturalnego zakwasu żytniego. Dzięki doborowi najlepszych składników i wyselekcjonowanych homo- i heterofermentatywnych kultur bakteryjnych kwasu mlekowego otrzymujemy optymalny proces ukwaszenia w cieście i gotowym produkcie.

CHLEB ŻYTNI 80%

Składniki

Surowce [g]

Mąka żytnia T720

8 000

Mąka pszenna T750

2 000

Mieszanka Ciabatta

50

Woda

7 500

Sól

200

Drożdże

300

Ritesa

240

Miesienie

8’-12’ (wolne obroty)

Temperatura ciasta

27 – 28°C

Czas fermentacji

10’

CHLEB RAZOWY

Składniki

Surowce [g]

Mąka żytnia T2000

6 000

Mąka żytnia T720

4 000

Woda

8 000

Sól

200

Drożdże

300

Ritesa

300

Miesienie

5’ – 8’ (wolne obroty)

Temperatura ciasta

27 – 28°C

Czas fermentacji

10’

CHLEB POLSKI

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T750

7 000

Mąka żytnia T720

3 000

Woda

6 000

Sól

200

Drożdże

300

Ritesa

90

Miesienie

4’ + 2’

Temperatura ciasta

27 – 28°C

Czas fermentacji

15-20’