Promyk to oryginalna i niepowtarzalna na rynku 100% mieszanka chlebowa do produkcji pieczywa pszenno – żytniego z bardzo dużą zawartością słonecznika, aż 30% w gotowym wyrobie. Duża ilość ziaren słonecznika sprawia, że pieczywo Promyk nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale przede wszystkich znakomicie smakuje. Dużym atutem mieszanki Promyk jest jej oryginalna receptura, która gwarantuje niezmienną wysoką jakość wyrobów, powtarzalność produkcji i prostotę wytwarzania, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat pieczywa słonecznikowego.
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
MIESZANKA |
10 000 |
|
Drożdże |
300 |
|
Woda |
6 000 |
|
Miesienie |
3’ + 4’ |
|
Temperatura ciasta |
27 – 29°C |
|
Wstępna fermentacja |
15 minut |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić ciasto do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33- 35°C i wilgotności powietrza około 85% przez 40 – 50 minut.
Wypiek: 200°C -> 20 minut -> 180°C
Czas wypieku: około 35-45 minut
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
MIESZANKA |
5 000 |
|
Mąka pszenna typ 550 |
5 000 |
|
Drożdże |
400 |
|
Sól |
80 |
|
Polepszacz Biały |
20 |
|
Woda |
5 000 |
|
Miesienie |
3’ + 4’ |
|
Temperatura ciasta |
27 – 28°C |
|
Wstępna fermentacja |
15 minut |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
MIESZANKA |
5 000 |
|
Mąka pszenna typ 750 |
5 000 |
|
Drożdże |
300 |
|
Sól |
80 |
|
Polepszacz Biały |
20 |
|
Woda |
5 300 |
|
Miesienie |
3’ + 4’ |
|
Temperatura ciasta |
28 – 29°C |
|
Wstępna fermentacja |
15 minut |