Bochen Pradawny ma oryginalny kształt i posiada charakterystyczne, przyciągające wzrok nierównomierne, rustykalne spękania – co stanowi niezwykle interesujący aspekt wizualny. Wyjątkowego charakteru nadaje mu ponadto delikatny, mleczny smak i niezwykle subtelny aromat. Pradawny ma wyjątkowo wilgotny i sprężysty miękisz, o znacznej porowatości. Skórka pieczywa jest cienka i chrupiąca.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna typ 500 | 1000 |
| Mąka żytnia typ 720 | 200 |
| Mieszanka Pradawny | 300 |
| Drożdże Lesaffre | 25 |
| Woda | 1050 |
| Razem | 2575 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie | 3’+8′ |
| Temperatura ciasta | 25-27ºC |
| 1 fermentacja (w pojemniku, temperatura otoczenia) | 80′-90′ |
| Formowanie | zgodnie z zaleceniami technologa |
| 2 fermentacja (temperatura otoczenia) | 10-15’ |
| Wypiek (piec trzonowy) | 230˚C -> 200˚C / 50-60′ |