Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Pradawny – receptura

Pradawny jest mieszanką piekarską do produkcji pieczywa mieszanego

Bochen Pradawny ma oryginalny kształt i posiada charakterystyczne, przyciągające wzrok nierównomierne, rustykalne spękania – co stanowi niezwykle interesujący aspekt wizualny. Wyjątkowego charakteru nadaje mu ponadto delikatny, mleczny smak i niezwykle subtelny aromat. Pradawny ma wyjątkowo wilgotny i sprężysty miękisz, o znacznej porowatości. Skórka pieczywa jest cienka i chrupiąca.

Cheb Pradawny

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna typ 500 1000
Mąka żytnia typ 720 200
Mieszanka Pradawny 300
Drożdże Lesaffre 25
Woda 1050
Razem 2575
Sposób wytwarzania
Miesienie 3’+8′
Temperatura ciasta 25-27ºC
1 fermentacja (w pojemniku, temperatura otoczenia) 80′-90′
Formowanie zgodnie z zaleceniami technologa
2 fermentacja (temperatura otoczenia) 10-15’
Wypiek (piec trzonowy)  230˚C -> 200˚C / 50-60′

Pliki do pobrania

Karta produktu