Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym – receptura

Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym to 50% mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszennego

  • Niski indeks glikemiczny na poziomie 42,7%

Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym jest idealną propozycją dla osób dbających o zdrowie lub wymagających stosowania specjalistycznych dietoterapii. Szczególnie polecany dla diabetyków oraz pacjentów z zaburzeniami glikemii poposiłkowej. Wypieczony produkt daje długie uczucie sytości. Kompozycja ziaren m.in. słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni tworzy idealną dawkę energii, pozwalając cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem zdrowego pieczywa. Mieszanka świetnie się sprawdzi do chleba koszyczkowego, jak i do bułek o różnych kształtach.

Chleb ziarnisty o niskim indeksie glikemicznym

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna typ 750 1000
Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym 1000
Drożdże 60
Woda 1000
Razem 3060
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’+4′
Temperatura ciasta 26-28ºC
1 fermentacja (temp otoczenia) 15′-20′
Dzielenie i formowanie koszyczek
2 fermentacja (garownia) 45-55’/ 35˚C/ 75%
Wypiek 35-45’/ 210-220˚C

Bułka ziarnista o niskim indeksie glikemicznym

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna typ 750 1000
Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym 1000
Drożdże 60
Woda 1000
Razem 3060
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’+4′
Temperatura ciasta 26-28ºC
1 fermentacja (temp otoczenia) 15′-20′
Dzielenie i formowanie naważka i kształt według uznania
2 fermentacja (garownia) 40-45’/ 35˚C/ 75%
Wypiek 15-17’/ 210-220˚C

Pliki do pobrania

Karta produktu