Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym jest idealną propozycją dla osób dbających o zdrowie lub wymagających stosowania specjalistycznych dietoterapii. Szczególnie polecany dla diabetyków oraz pacjentów z zaburzeniami glikemii poposiłkowej. Wypieczony produkt daje długie uczucie sytości. Kompozycja ziaren m.in. słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni tworzy idealną dawkę energii, pozwalając cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem zdrowego pieczywa. Mieszanka świetnie się sprawdzi do chleba koszyczkowego, jak i do bułek o różnych kształtach.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna typ 750 | 1000 |
| Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym | 1000 |
| Drożdże | 60 |
| Woda | 1000 |
| Razem | 3060 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’+4′ |
| Temperatura ciasta | 26-28ºC |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 15′-20′ |
| Dzielenie i formowanie | koszyczek |
| 2 fermentacja (garownia) | 45-55’/ 35˚C/ 75% |
| Wypiek | 35-45’/ 210-220˚C |
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna typ 750 | 1000 |
| Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym | 1000 |
| Drożdże | 60 |
| Woda | 1000 |
| Razem | 3060 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’+4′ |
| Temperatura ciasta | 26-28ºC |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 15′-20′ |
| Dzielenie i formowanie | naważka i kształt według uznania |
| 2 fermentacja (garownia) | 40-45’/ 35˚C/ 75% |
| Wypiek | 15-17’/ 210-220˚C |
Pliki do pobrania