Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Pączek na Medal – receptura

Mieszanka do wyrobu pączków

Mieszanka Pączek na Medal to łatwa w przygotowaniu i ekonomiczna mieszanka do produkcji smakowitych pączków. Nowa formuła mieszanki ułatwia uzyskanie wysokiej jakości wyrobów o dużej objętości i korzystnych cechach miękiszu.Stabilizuje ona rozrost końcowy oraz zapewnia idealny kolor i aromat, a także wydłuża świeżość. Dzięki jej zastosowaniu otrzymujemy doskonałe pączki o apetycznym wyglądzie i wydłużonym czasie przechowywania. Dodatkowym atutem mieszanki jest najwyższa powtarzalność produkcji oraz prostota wytwarzania.

Pączek na Medal

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna

1 000

Mieszanka

200

Jaja

150

Margaryna

80

Drożdże

60

Woda

380

Sposób wytwarzania

Miesienie

3’+5′

Temperatura ciasta

27 – 28 °C

Wstępna fermentacja

15′

Dzielenie

Tak

Fermentacja (33 – 35°C / 70-80%)

45′ – 50′ + 5′ w warunkach otoczenia

Smażenie (170 – 175 °C)

4 + 2 + 2

Drożdżówka na Medal

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna

1 000

Mieszanka

200

Cukier

400

Jaja

50

Margaryna

100

Drożdże

90

Woda

90

Sposób wytwarzania

Miesienie

4’+6′

Temperatura ciasta

26 – 27 °C

Wstępna fermentacja

15′

Dzielenie

Tak

Fermentacja (35°C / 80%)

60′ – 70′

Wypiek

200 – 210 °C / 14′ – 16′

Pliki do pobrania

Karta produktu