Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Mazurski – receptura

Mazurski to 20% mieszanka piekarska do produkcji pszennego pieczywa z dodatkiem serwatki

Mieszanka Mazurski to mieszanka piekarska do chleba pszennego, ale sprawdzi się także w produkcji bułek. Stosując mieszankę piekarską Mazurski wytworzysz pieczywo o tradycyjnym, autentycznym smaku, którego oczekują klienci. To prawdziwy chleb, taki jak kiedyś piekły nasze prababcie. Wypieki charakteryzują się elastycznym miękiszem oraz cienką i chrupiącą skórką. Mieszanka piekarska rekomendowana zarówno w obróbce ręcznej, jak i maszynowej. Pieczywo ma wysoką zawartość manganu i jest źródłem błonnika pokarmowego, białka, fosforu oraz wapnia. W związku z tym, produkt jest przeznaczony dla konsumentów, którzy prowadzą zdrowy styl życia oraz są zainteresowani żywnością funkcjonalną.

Chleb

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Mazurski 200
Mąka pszenna typ 750 650
Mąka żytnia typ 720 150
Mąka pszenna typ 500
Drożdże Lesaffre 45
Ritesa 5
Woda 560 – 580
Razem 1 610 – 1 630
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’ + 5’
Temperatura ciasta 28 – 30 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 20’ – 30’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (30 °C / 80%) 30’ – 45’
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 25’ + 30’ / 200 – 210 °C

Bułka

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Mazurski 200
Mąka pszenna typ 750
Mąka żytnia typ 720
Mąka pszenna typ 500 800
Drożdże Lesaffre 45
Ritesa
Woda 530 – 560
Razem 1 575 – 1 605
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’ + 6’
Temperatura ciasta 28 – 30 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 15’ – 20’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (30 °C / 80%) 30’ – 40’
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 12’ – 13’ / 210 – 215 °C

Pliki do pobrania

Karta produktu