Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Maxi Ziarno – receptura

Mieszanka piekarska Maxi Ziarno

Maxi Ziarno to pieczywo o niskim indeksie glikemicznym (42,3%), przygotowane na bazie ziaren słonecznika, siemienia lnianego brązowego, płatków owsianych, pestek dyni, ziaren ciecierzycy i mąki żytniej. Mieszanka idealna do produkcji pieczywa ziarnistego żytniego. Z uwagi na bogate walory zdrowotne, takie jak: wysoka zawartość witaminy E, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów nienasyconych, magnezu, manganu, miedzi oraz fosforu, jak również walory smakowe, jest to jeden z najbardziej poszukiwanych przez konsumentów rodzajów pieczywa. Jest to pieczywo idealne dla osób zmagających się ze zbyt wysokim cholesterolem, ponieważ zastępując w diecie tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi pomagamy w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jest to również źródło białka, cynku i potasu. Pieczywo charakteryzuje się też niską zawartością węglowodanów. Maxi Ziarno wyróżnia się ponadto dużą wilgotnością i długotrwałą świeżością. To po prostu dobre, naturalne pieczywo, a mieszanka gwarantuje stabilność ciasta w trakcie przygotowania i powtarzalność wypieków. Co ważne – posiada również czystą etykietę.

Chleb Maxi Ziarno

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Maxi Ziarno 800
Mąka żytnia typ 720 200
Sól 23
Drożdże Lesaffre 30
Ritesa / Kontinol paste 10
Woda 630 – 660
Razem 1 693 – 1 723
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’+7′
Temperatura ciasta 28-30ºC
Dzielenie 1-2 cm przed rantem foremki
Formowanie foremka
2 fermentacja (30ºC/80%) (garownia) 20′-25′
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 45′ / 220ºC

 

Pliki do pobrania

Karta produktu