Swój charakterystyczny smak i wygląd pieczywo Helios zawdzięcza mące żytniej słodowej oraz zakwasowi żytniemu, przez co miękisz cechuje naturalny, „złocisty” kolor, a skóra staje apetycznie brązowa. Użycie naturalnego słodu i zakwasu powoduje również dłuższą świeżość gotowego wyrobu oraz gwarantuje utrzymanie odpowiedniej kwasowości pieczywa. Istotną cechą mieszanki Helios jest fakt, iż nie zawiera ona konserwantów i sztucznych barwników. Dodatkowo smak i wartość odżywcza pieczywa została wzmocniona poprzez dodatek ziaren słonecznika, siemienia lnianego i otrąb owsianych.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna 500 | 5000 |
| Mąka żytnia 720 | 2000 |
| Mieszanka HELIOS | 3000 |
| Drożdże Lesaffre | 300 |
| Zakwas Ritesa | 40 |
| Magimix/ Dynamil Biały | 30 |
| Woda | 6500 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie | 3’+4′ |
| Temperatura ciasta | 27-29ºC |
| Czas fermentacji | 20′ |
| Formowanie | dowolnie |
| 2 fermentacja (33-35°C/85%) | 45′-50′ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 45′-50′ / 220ºC |