Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Helios – receptura

Helios to wysokiej jakości mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszenno-żytniego oraz pszennego

Swój charakterystyczny smak i wygląd pieczywo Helios zawdzięcza mące żytniej słodowej oraz zakwasowi żytniemu, przez co miękisz cechuje naturalny, „złocisty” kolor, a skóra staje apetycznie brązowa. Użycie naturalnego słodu i zakwasu powoduje również dłuższą świeżość gotowego wyrobu oraz gwarantuje utrzymanie odpowiedniej kwasowości pieczywa. Istotną cechą mieszanki Helios jest fakt, iż nie zawiera ona konserwantów i sztucznych barwników. Dodatkowo smak i wartość odżywcza pieczywa została wzmocniona poprzez dodatek ziaren słonecznika, siemienia lnianego i otrąb owsianych.

Chleb Helios

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna 500 5000
Mąka żytnia 720 2000
Mieszanka HELIOS 3000
Drożdże Lesaffre 300
Zakwas Ritesa 40
Magimix/ Dynamil Biały 30
Woda 6500
Sposób wytwarzania
Miesienie 3’+4′
Temperatura ciasta 27-29ºC
Czas fermentacji 20′
Formowanie dowolnie
2 fermentacja (33-35°C/85%) 45′-50′
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 45′-50′ / 220ºC

 

Produkty wykorzystane w recepturze

Pliki do pobrania

Karta produktu