Swój charakterystyczny smak i wygląd pieczywo Helios zawdzięcza mące żytniej słodowej oraz zakwasowi żytniemu, przez co miękisz cechuje „złocisty” kolor, a skórka staje się apetycznie brązowa.
Receptury na chleb oraz bułki Helios zostały opisane poniżej:
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna typ 750 |
5 000 |
|
Mąka żytnia typ 720 |
2 000 |
|
MIESZANKA HELIOS |
3 000 |
|
Drożdże |
300 |
|
Zakwas Ritesa |
40 |
|
Dynamil Biały |
30 |
|
Woda |
około 6 500 |
|
Miesienie |
3’ + 4’ |
|
Temperatura ciasta |
27 – 29°C |
|
Wstępna fermentacja |
20 minut |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna typ 500 |
8 000 |
|
MIESZANKA HELIOS |
2 000 |
|
Drożdże |
400 |
|
Dynamil Biały |
30 |
|
Woda |
około 5 200 |
|
Miesienie |
3’ + 4’ |
|
Temperatura ciasta |
26 – 27°C |
|
Wstępna fermentacja |
20 minut |