Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Drożdżowe Babuni – receptura

Mieszanka cukiernicza do produkcji wyrobów półcukierniczych z ciasta drożdżowego

W idealnym cieście drożdżowym liczy się wszystko – wilgotność miękiszu, złocista barwa skórki, maślany aromat, ale widok tonących w cieście truskawek czy jagód, które miały być koroną wypieku, to cichy dramat każdego cukiernika. Drożdżowe Babuni to mieszanka cukiernicza, która pracuje na Twój sukces. Stworzyliśmy ją z myślą o nowoczesnych metodach pieczenia oraz zachowaniu domowego, tradycyjnego smaku. Nasza receptura daje pewność powtarzalnej jakości, idealnej struktury i efektownego wyglądu. Każde ciasto i każda drożdżówka wygląda zjawiskowo z owocami dumnie prezentującymi się na wierzchu.

Drożdżówki/cynamonki/ciasto

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Drożdżowe Babuni

150

Mąka pszenna typ 500

1000

Cukier

150

Tłuszcz (margaryna/ masło/ olej)

100

Drożdże Perfecta Gold/ Czerwona

70

Woda

500 – 520

Razem

1 970 – 1 990

Sposób wytwarzania
Mieszanie 4’ + 8′
Temperatura ciasta 26 – 28°C
Fermentacja wstępna (temperatura otoczenia)  20′
Dzielenie i formowanie wg uznania
Fermentacja właściwa (30˚C / 80%)  40′
Wypiek/smażenie wypiek, piec trzonowy
180 – 190°C
czas zależy od naważki

Pączki

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Drożdżowe Babuni

150

Mąka pszenna typ 500

1000

Cukier

150

Tłuszcz (margaryna/ masło/ olej)

100

Drożdże Perfecta Gold/ Czerwona

70

Woda

500

Razem

1 970

Sposób wytwarzania
Mieszanie 4’ + 8′
Temperatura ciasta 26 – 28°C
Fermentacja wstępna (temperatura otoczenia) 15′ – 20′
Dzielenie i formowanie wg uznania
Fermentacja właściwa (30˚C / 80%)  50′
Wypiek/smażenie smażenie, 180°C –
1 strona – 5`, 2 strona – 2`

Pliki do pobrania

Karta produktu Drożdżowe Babuni