Żytnia

Żytnia to 30% mieszanka piekarska do produkcji bułek żytnich

Bułki z mieszanki Żytnia zapewniają długie uczucie sytości, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i białka wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Błonnik żytni pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, natomiast białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, a także pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Bułki żytnie wpisują się więc doskonale w zdrowy styl odżywiania. Wyroby z tej mieszanki cechują się tradycyjnym, naturalnym smakiem i aromatem. Dodatkowym atutem mieszanki jest długotrwała świeżość wypiekanych z niej bułek.

Składnikiilość w gramach
Mieszanka Żytnia300
Mąka żytnia typ 720350
Mąka żytnia typ 2000350
Drożdże40
Woda660
Razem1700
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala)3'+6'
Temperatura ciasta29-30ºC
1 fermentacja (temperatura otoczenia)15'
Dzieleniewg uznania
2 fermentacja34˚C/ 50'
Wypiek (piec trzonowy)230->200˚C/ 22-24’