Smakowity z orkiszem - receptura podstawowa
Składniki | Surowce [g] |
Ziarno słonecznika | 125 |
Mieszanka Smakowity z orkiszem | 400 |
Mąka żytnia typ 720 | 300 |
Mąka pszenna typ 750 | 300 |
Drożdże | 30 |
Woda | 900 |
Zakwas Ritesa | 20 |
Polepszacz Grafitowy | - |
RAZEM | 2075 |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki wymieszać do właściwej konsystencji (czas miesienia: 3+3 minut). Temperatura ciasta: 28-30˚C. Pozostawić ciasto do odpoczynku na około 30 minut. Następnie podzielić ciasto, uformować i fermentować przez około 40 minut w temperaturze 35˚C i wilgotności względnej powietrza 70-80%.
Temperatura wypieku: 220°C
Czas wypieku: około 40 minut
Chleb pszenno - żytni z płatkami orkiszowymi
Składniki | Surowce [g] |
Ziarno słonecznika | 125 |
Mieszanka Smakowity z orkiszem | 400 |
Mąka żytnia typ 720 | - |
Mąka pszenna typ 750 | 300 |
Drożdże | 30 |
Woda | 650 |
Zakwas Ritesa | 20 |
Polepszacz Grafitowy | 5 |
RAZEM | 1830 |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki wymieszać do właściwej konsystencji (czas miesienia: 3+6 minut). Temperatura ciasta: 28-30˚C. Pozostawić ciasto do odpoczynku na około 30 minut. Następnie podzielić ciasto, uformować i fermentować przez około 40 minut w temperaturze 35˚C i wilgotności względnej powietrza 70-80%.
Temperatura wypieku: 220°C
Czas wypieku: około 35 minut
Chleb żytnio - pszenny z płatkami orkiszowymi
Składniki | Surowce [g] |
Ziarno słonecznika | 125 |
Mieszanka Smakowity z orkiszem | 400 |
Mąka żytnia typ 720 | 400 |
Mąka pszenna typ 750 | 200 |
Drożdże | 30 |
Woda | 950 |
Zakwas Ritesa | 20 |
Polepszacz Grafitowy | - |
RAZEM | 2125 |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki wymieszać do właściwej konsystencji (czas miesienia: 3+3 minut). Temperatura ciasta: 28-30˚C. Pozostawić ciasto do odpoczynku na około 30 minut. Następnie podzielić ciasto, uformować i fermentować przez około 40 minut w temperaturze 35˚C i wilgotności względnej powietrza 70-80%.
Temperatura wypieku: 220°C
Czas wypieku: około 40m-45 minut
Chleb żytni z płatkami orkiszowymi
Składniki | Surowce [g] |
Ziarno słonecznika | 125 |
Mieszanka Smakowity z orkiszem | 400 |
Mąka żytnia typ 720 | 600 |
Mąka pszenna typ 750 | - |
Drożdże | 30 |
Woda | 1000 |
Zakwas Ritesa | 30 |
Polepszacz Grafitowy | 5 |
RAZEM | 2185 |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki wymieszać do właściwej konsystencji (czas miesienia: 3+6 minut). Temperatura ciasta: 28-30˚C. Pozostawić ciasto do odpoczynku na około 30 minut. Następnie podzielić ciasto, uformować i fermentować przez około 40 minut w temperaturze 35˚C i wilgotności względnej powietrza 70-80%.
Temperatura wypieku: 220°C
Czas wypieku: około 35 minut