Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym

Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym to 50% mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszennego

  • Niski indeks glikemiczny na poziomie 42,7%

Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym jest idealną propozycją dla osób dbających o zdrowie lub wymagających stosowania specjalistycznych dietoterapii. Szczególnie polecany dla diabetyków oraz pacjentów z zaburzeniami glikemii poposiłkowej. Wypieczony produkt daje długie uczucie sytości. Kompozycja ziaren m.in. słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni tworzy idealną dawkę energii, pozwalając cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem zdrowego pieczywa. Mieszanka świetnie się sprawdzi do chleba koszyczkowego, jak i do bułek o różnych kształtach.

Chleb ziarnisty o niskim indeksie glikemicznym

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 7501000
Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym1000
Drożdże60
Woda1000
Razem3060
Sposób wytwarzania
Miesienie4'+4'
Temperatura ciasta26-28ºC
1 fermentacja (temp otoczenia)15'-20'
Dzielenietak
Formowanie kęsów koszyk
2 fermentacja (garownia)45'-55'
Parametry 2 fermentacji35ºC/75%
Czas wypieku35'-45'
Temperatura wypieku210ºC-220ºC 

Bułka ziarnista o niskim indeksie glikemicznym

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 7501000
Pieczywo ziarniste o niskim indeksie glikemicznym1000
Drożdże60
Woda1000
Razem3060
Sposób wytwarzania
Miesienie4'+4'
Temperatura ciasta26-28ºC
1 fermentacja (temp otoczenia)15'-20'
Dzielenietak
Formowanie kęsów naważka i kształt według uznania
2 fermentacja (garownia)40'-45'
Parametry 2 fermentacji35ºC/75%
Czas wypieku15'-17'
Temperatura wypieku210ºC-220ºC 

 

Pliki do pobrania