Helios

Mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszenno-żytniego oraz pszennego

Swój charakterystyczny smak i wygląd pieczywo Helios zawdzięcza mące żytniej słodowej oraz zakwasowi żytniemu, przez co miękisz cechuje „złocisty” kolor, a skórka staje się apetycznie brązowa.

Receptury na chleb oraz bułki Helios zostały opisane poniżej:

Receptura na chleb Helios

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna typ 750

5 000

Mąka żytnia typ 720

2 000

MIESZANKA HELIOS

3 000

Drożdże

300

Zakwas Ritesa

40

Dynamil Biały

30

Woda

około 6 500

Miesienie

3’ + 4’

Temperatura ciasta

27 - 29°C

Wstępna fermentacja

20 minut

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie ciasto uformować w pożądane kęsy i fermentować w temperaturze 33 - 35°C i wilgotności powietrza 85% przez około 45 - 50 minut, a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.

Wypiek: 200-220°C

Czas wypieku: około 30 minut

Receptura na bułkę pszenną Helios

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna typ 500

8 000

MIESZANKA HELIOS

2 000

Drożdże

400

Dynamil Biały

30

Woda

około 5 200

Miesienie

3’ + 4’

Temperatura ciasta

26 - 27°C

Wstępna fermentacja

20 minut

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie ciasto uformować w pożądane kęsy i fermentować w temperaturze 33 - 35°C i wilgotności powietrza 85% przez około 35 - 40 minut, a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.

Wypiek: 180-200°C

Czas wypieku: około 20 minut

Pliki do pobrania