Bagietka francuska

Bagietka Francuska to 10% mieszanka piekarska do wyrobu pieczywa pszennego typu bagietka

Bagietka pszenna uznawana jest za symbol Francji, a zwłaszcza jej stolicy. Pieczywo o podłużnym kształcie, z rustykalnymi nacięciami oraz z niepowtarzalnym zapachem jest obowiązkowym elementem śniadania w każdej francuskiej rodzinie i nie tylko. Kremowy i elastyczny miękisz, duże pory, cienka, chrupiąca skórka o złocistej barwie idealnie charakteryzują francuską bagietkę wytworzoną z naszej mieszanki piekarskiej. Nasz produkt daje możliwość adaptacji różnych receptur, np. w wersji wieloziarnistej, pikantnej czy z dodatkiem oliwek lub suszonych pomidorów. Duża zawartość wody w cieście wpływa na wydłużenie świeżości produktu w porównaniu do podobnych wyrobów na rynku. Swój charakterystyczny smak zakwasowi z pszenicy durum oraz specjalnej metodzie fermentacji. Produkt opatrzony jest znakiem „Clean Label”.

Bagietka Francuska - receptura klasyczna

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 5001000
Mieszanka Bagietka Francuska100
Drożdże20
Woda750-780
Razem1870-1900
Sposób wytwarzania
Miesienie4+6'
Temperatura ciasta24-26ºC
1 fermentacja (w pojemniku)60'
Dzielenie350 g
Odpoczynek (pod przykryciem w temp. otoczenia)20'
Formowanie kęsów wydłużanie
2 fermentacja (pod przykryciem w temp. otoczenia)20'
Czas wypieku25-30'
Temperatura wypieku240ºC