Ciasto kruche "standard"
Składniki | Surowce [g] |
Mieszanka | 1 000 |
Jajka | 50 |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki należy wymieszać na wolnych obrotach do jednolitej konsystencji, w zależności od konsystencji margaryny oraz rodzaju mieszadła przez ok. 3-4 minuty. Tak przygotowane ciasto kruche gotowe jest do użycia. Zafoliowane bądź zamknięte w pojemniku surowe ciasto może być przechowywane w chłodni lub mroźni i wyrabiane w późniejszym czasie bez straty jakości.
Temperatura i czas wypieku: zależy od rodzaju gotowego wyrobu.
Ciasto kruche "perfekt"
Składniki | Surowce [g] |
Mieszanka | 1 000 |
Puffy Pasty | 150 |
Margaryna 80% | 150 |
Jajka | 125 |
Wytwarzanie:
Tak jak w przypadku kruchych "standard"
Ciasteczka kruche
Składniki | Surowce [g] |
Mąka pszenna 500 | 300 |
Margaryna 80% | 300 |
Mieszanka | 100 |
Cukier | 100 |
Jajka | 50 |
Wytwarzanie:
Margarynę z cukrem i jajami ubić na puszystą masę. Dodać mąkę oraz mieszankę Kruche Extra i mieszać ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Szprycować na blachy w dowolnych kształtach. Można wykończyć cukrem nietopliwym bądź marmoladą.
Temperatura wypieku: 170-210°C
Czas wypieku: 10-15 minut, do uzyskania rumianego koloru
Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki | Surowce [g] |
Mieszanka | 500 |
Mąka pszenna | 500 |
Woda | 250 |
Margaryna 80% | 200 |
Cukier | 100 |
Jajka | 100 |
Drożdże | 60 |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki należy mieszać do jednolitej konsystencji przez około 3 minuty na wolnych i 3 minuty na średnich obrotach. Pozostawić ciasto do odpoczynku na ok. 10 minut. Po tym czasie wałkować do pożądanej grubości i formować rogaliki. Fermentować w temperaturze 35°C i wilgotności powietrza 80% przez ok. 30-40 minut. Następnie rogaliki posmarować jajkiem i wypiekać.
Temperatura wypieku: 170-210°C
Czas wypieku: 10-15 minut, do uzyskania rumianego koloru
Ciasteczka kruche a’la zebra
Składniki | Surowce [g] |
Mieszanka | 1 000 |
Margaryna | 450 |
Jajka | 50 |
Kakao | 25 |
Wytwarzanie:
Mieszankę, margarynę i jaja wymieszać na średnich obrotach do jednolitej konsystencji. Podzielić ciasto na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao a następnie mieszać do uzyskania równomiernego koloru. Obie porcje rozwałkować do jednakowej grubości, posmarować jajkiem, nałożyć na siebie i zwinąć w rulon. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone rulony ciąć na krążki o grubości około 1 cm, smarować jajkiem i wypiekać.
Temperatura wypieku: 170-210°C
Czas wypieku: 15-20 minut