Beta

Beta to MIESZANKA PIEKARSKA do produkcji pieczywa pszenno – owsianego z naturalnym beta – glukanem 

Główne składniki Mieszanki BETA stanowią: mąka owsiana pełnoziarnista, otręby owsiane, płatki owsiane i słonecznik.

Aż 74% to owies – w postaci płatków górskich oraz mąki pełnoziarnistej. Beta-glukany pochodzące z owsa lub jęczmienia pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Spożywane na poziomie 3 g dziennie mogą przyczynić się do poprawy profilu lipidowego, a tym samym zmniejszyć ryzyko kardiometaboliczne. Wykazano również, że beta-glukany zawarte w posiłku wydłużają czas odczuwania sytości, dzięki czemu korzystnie wpływają na wartość energetyczną kolejnych posiłków, co ma znaczenie dla skuteczniejszej kontroli apetytu i masy ciała. Dla urozmaicenia smaku i aromatu pieczywa w Mieszance Beta zastosowano kombinację mąki owsianej oraz zakwasu żytniego. Chleb Beta ma charakterystyczną, rustykalnie spękaną skórkę, a ponadto jasny, równomiernie porowaty miękisz oraz jest niezwykle delikatny w smaku.

Zalety:

  • kombinacja mąki owsianej oraz zakwasu żytniego
  • równomierna porowatość
  • chrupiąca skórka
  • charakterystyczny smak
  • β-glukany są wartościowym składnikiem żywności funkcjonalnej, której regularne stosowanie może ograniczyć ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 
  • wysoka zawartość błonnika i manganu 
  • źródło białka, cynku, fosforu, magnezu i miedzi
Informacje dodatkowe:
  • Dostępne opakowania: worek 25 kg
  • Dozowanie: 50% czyli 50 kg mieszanki na 50 kg mąki (bezpośrednio do mąki przed miesieniem)
Pliki do pobrania: