Beta to MIESZANKA PIEKARSKA do produkcji pieczywa pszenno – owsianego z naturalnym beta – glukanem
Główne składniki Mieszanki BETA stanowią: mąka owsiana pełnoziarnista, otręby owsiane, płatki owsiane i słonecznik.
Aż 74% to owies – w postaci płatków górskich oraz mąki pełnoziarnistej. Beta-glukany pochodzące z owsa lub jęczmienia pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Spożywane na poziomie 3 g dziennie mogą przyczynić się do poprawy profilu lipidowego, a tym samym zmniejszyć ryzyko kardiometaboliczne. Wykazano również, że beta-glukany zawarte w posiłku wydłużają czas odczuwania sytości, dzięki czemu korzystnie wpływają na wartość energetyczną kolejnych posiłków, co ma znaczenie dla skuteczniejszej kontroli apetytu i masy ciała. Dla urozmaicenia smaku i aromatu pieczywa w Mieszance Beta zastosowano kombinację mąki owsianej oraz zakwasu żytniego. Chleb Beta ma charakterystyczną, rustykalnie spękaną skórkę, a ponadto jasny, równomiernie porowaty miękisz oraz jest niezwykle delikatny w smaku.
Zalety:
- kombinacja mąki owsianej oraz zakwasu żytniego
- równomierna porowatość
- chrupiąca skórka
- charakterystyczny smak
- β-glukany są wartościowym składnikiem żywności funkcjonalnej, której regularne stosowanie może ograniczyć ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2
- wysoka zawartość błonnika i manganu
- źródło białka, cynku, fosforu, magnezu i miedzi