LESAFFRE specjalista procesów fermentacji
U schyłku XIX wieku wraz z nastaniem postępu naukowego oraz dzięki pracy naukowej Louisa Pasteur została odkryta tajemnica działania drożdży–mikroskopijnych grzybów - w procesie fermentacji. Louis Lesaffre (1802-1869), współczesny Pasteur’owi, założyciel Grupy, która nadal istnieje pod jego nazwiskiem, szybko zainteresował się tymi nowymi odkryciami. Uzyskawszy rozległe doświadczenie w zakresie fermentacji ziarna, założył fabrykę świeżych drożdży w 1853 r, w Marcq-en-Baroeul, we Francji. Był jednym z pionierów przemysłu drożdżowego, wraz z Baronem Max de Springer i aktywnie przyczynił się do rozwoju rzemiosła piekarskiego.
Drożdże stały się podstawą do dalszego rozwoju firmy oraz dywersyfikacji rodzinnego biznesu. Przez pokolenia, firma Lesaffre stopniowo rozwijała się, by w końcu stać się główną Grupą w biznesie specjalizującą się w biotechnologii.
Ponad 170 lat doświadczenia
Grupa Lesaffre jest obecnie kluczowym graczem w skali światowej w produkcji drożdży oraz ekstraktu drożdżowego. Aktywność Grupy koncentruje się na rynku piekarskim, rozwjając szeroką gamę produktów związanych z przemysłem fermentacyjnym: drożdże, zakwasy i pochodne takie jak polepszacze do pieczywa.
Marki, które ustalają standardy: Perfekta, l’hirondelle, Saf-Instant, Magimix… przez ponad 170 lat Lesaffre rozwijała ogromne portfolio międzynarodowych marek, które są bardzo dobrze znane i niejednokrotnie ustalają standardy na rynku. Zainteresowana, jak najsprawniejszym, reagowaniem na potrzeby i zwyczaje piekarzy w każdym kraju, Lesaffre stworzyła również wiele lokalnych marek o specyficznej charakterystyce z zachowaniem tradycyjnej wysokiej wydajności, konsystencji oraz czystości bakteriologicznej.
Bliskie kontakty ze światowym piekarstwem dzięki Centrom Piekarniczym
Pracując „ramię przy ramieniu” z piekarzami od wielu lat, Lesaffre zawsze ceniła sobie bliskie stosunki pomiędzy współpracownikami oraz opierała je na profesjonalizmie. Około 30 lat temu Grupa otworzyła swoje pierwsze Centrum Piekarnicze (międzynarodowe centrum technologiczne wypieku pieczywa) w Marcq-en-Baroul (Francja). To cenne miejsce dialogu i współpracy, umożliwiło Lesaffre oraz piekarzom wymianę ich wiedzy technologicznej, know-how, rozwijanie zawodu i doskonalenie nowych technologii pieczenia. Obecnie istnieje 50 centrów piekarniczych na całym świecie, kształcących każdego roku tysiące piekarzy. Technolodzy pracujący w centrach piekarniczych oferują wsparcie technologiczne oraz przeprowadzają fachowe szkolenia.
Innowacje wyprzedzające oczekiwania przyszłych klientów
Lesaffre kreuje aktywną politykę wdrażania wyników badań skoncentrowanych na nowych trendach konsumpcyjnych oraz na nowych metodach produkcji. Grupa ma na swoim koncie wiele ważnych poczynań dla rozwoju branży piekarskiej: adaptacja drożdży do nowych procesów wypieku pieczywa, unowocześnienie tradycyjnego zakwasu, rozwój specjalistycznych drożdży do wyrobów cukierniczych, pieczywa porcjowanego, itp.