Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Bułka Fitness – receptura

Bułka Fitness to 30% mieszanka piekarska do produkcji pszennego pieczywa ziarnistego

Bułka Fitness to 30% mieszanka piekarska polecana do wyrobu pszennych bułek ziarnistych, ale również świetnie się sprawdzi do produkcji chleba. Produkt jest przeznaczony dla konsumentów, którzy prowadzą zdrowy styl życia oraz są zainteresowani żywnością funkcjonalną. Odpowiednio dobrana formuła, która daje ilość ok. 16% ziaren w wypieczonym produkcie, zapewnia długie poczucie sytości przy jednoczesnym dostarczeniu korzyści prozdrowotnych. Gotowy wyrób jest źródłem: witaminy E, cynku, magnezu, potasu, błonnika pokarmowego oraz białka, a także ma wysoką zawartość fosforu, miedzi oraz manganu. Bułki Fitness wyróżniają się wilgotnym, elastycznym miękiszem, utrzymującą się długą świeżością pieczywa oraz cienką, ciemnozłocistą skórką z widocznymi ziarnami. Produkt sprawdzi się zarówno w obróbce ręcznej, jak również maszynowej. Mieszanka piekarska jest opatrzona znakiem „Clean Label”.

Bułka Fitness

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Bułka Fitness 300
Mąka pszenna typ 500 650
Mąka pszenna typ 750
Mąka graham typ 1850 50
Sól 18
Drożdże Lesaffre 40
Woda 550
Razem 1 608
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’ + 6’
Temperatura ciasta 25 – 27 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 20’
Dzielenie i formowanie naważka ok. 90 g
2 fermentacja (30 °C / 80%) 15′
Wypiek (piec trzonowy) 15’ – 17’ / 220 – 235˚C

Chleb Fitness

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Bułka Fitness 300
Mąka pszenna typ 500
Mąka pszenna typ 750 650
Mąka graham typ 1850 50
Sól 18
Drożdże Lesaffre 40
Woda 550
Razem 1 608
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’ + 6’
Temperatura ciasta 26 – 28 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 20’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (30 °C / 80%) 25’ – 35’
Wypiek (piec trzonowy) 25’ – 30’ / 225˚C

 

Pliki do pobrania

Karta produktu