Mieszanka Szlachecki to mieszanka piekarska wzbogacona dużą ilością ziaren. Zastosowanie odpowiednio dobranych, wysokiej jakości składników sprosta oczekiwaniom i zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających zwolenników zdrowej żywności. Z uwagi na bogaty skład i mnogość zalet pieczywo Szlachecki znajdzie swoje miejsce w segmencie żywności funkcjonalnej. Szlachecki ma bowiem wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz manganu, a także jest źródłem białka, miedzi i fosforu. Pieczywo Szlachecki ma miękisz pełen drogocennych nasion, takich jak: słodowane płatki żytnie, płatki orkiszowe, ziarna ciecierzycy i słonecznika oraz siemię lniane. Produkt finalny długo zachowuje wilgotność i świeżość. Mieszanka piekarska jest opatrzona znakiem „Clean Label”.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Szlachecki | 300 |
| Mąka żytnia typ 720 | 500 |
| Mąka pszenna typ 750 | 200 |
| Mąka pszenna typ 500 | – |
| Drożdże Lesaffre | 30 |
| Sól | 25 |
| Ritesa | 15 |
| Magimix Grafitowy | – |
| Woda | 800 – 830 |
| Razem | 1 870 – 1 900 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 8’ + 3’ |
| Temperatura ciasta | 28 – 30 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 20’ – 30’ |
| Dzielenie i formowanie | wg uznania |
| 2 fermentacja (30 °C / 80%) | 30’ – 40’ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 35’ + 10’ / 215 – 220 °C |
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Szlachecki | 300 |
| Mąka żytnia typ 720 | 100 |
| Mąka pszenna typ 750 | 600 |
| Mąka pszenna typ 500 | – |
| Drożdże Lesaffre | 30 |
| Sól | 25 |
| Ritesa | 5 |
| Magimix Grafitowy | 5 |
| Woda | 530 – 560 |
| Razem | 1 595 – 1 625 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’ + 6’ |
| Temperatura ciasta | 26 – 28 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 10’ – 15’ |
| Dzielenie i formowanie | wg uznania |
| 2 fermentacja (30 °C / 80%) | 40’ – 50’ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 30’ / 210 – 220 °C |
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Szlachecki | 300 |
| Mąka żytnia typ 720 | – |
| Mąka pszenna typ 750 | – |
| Mąka pszenna typ 500 | 700 |
| Drożdże Lesaffre | 35 |
| Sól | 25 |
| Ritesa | – |
| Magimix Grafitowy | 5 |
| Woda | 520 – 550 |
| Razem | 1 585 – 1 615 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’ + 6’ |
| Temperatura ciasta | 26 – 28 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 10’ – 15’ |
| Dzielenie i formowanie | wg uznania |
| 2 fermentacja (30 °C / 80%) | 30’ – 40’ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 12’ – 13’ / 215 – 220 °C |