Bagietka pszenna uznawana jest za symbol Francji, a zwłaszcza jej stolicy. Pieczywo o podłużnym kształcie, z rustykalnymi nacięciami oraz z niepowtarzalnym zapachem jest obowiązkowym elementem śniadania w każdej francuskiej rodzinie i nie tylko. Kremowy i elastyczny miękisz, duże pory, cienka, chrupiąca skórka o złocistej barwie idealnie charakteryzują francuską bagietkę wytworzoną z naszej mieszanki piekarskiej. Nasz produkt daje możliwość adaptacji różnych receptur, np. w wersji wieloziarnistej, pikantnej czy z dodatkiem oliwek lub suszonych pomidorów. Duża zawartość wody w cieście wpływa na wydłużenie świeżości produktu w porównaniu do podobnych wyrobów na rynku. Swój charakterystyczny smak zakwasowi z pszenicy durum oraz specjalnej metodzie fermentacji. Produkt opatrzony jest znakiem „Clean Label”.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Bagietka Francuska | 100 |
| Mąka pszenna typ 500 | 1000 |
| Drożdże Lesaffre | 20 |
| Woda | 750 – 780 |
| Razem | 1 870 – 1 900 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’ + 6’ |
| Temperatura ciasta | 24 – 26 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 60’ |
| Dzielenie | ok. 350 g |
| Odpoczynek (pod przykryciem w temperaturze otoczenia) | 20′ |
| Formowanie | wydłużanie |
| 2 fermentacja (pod przykryciem w temperaturze otoczenia) | 20’ |
| Wypiek (piec trzonowy) | 25-30’/ 240˚C |