Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Bagietka Francuska – receptura

Bagietka Francuska to 10% mieszanka piekarska do wyrobu pieczywa pszennego typu bagietka

Bagietka pszenna uznawana jest za symbol Francji, a zwłaszcza jej stolicy. Pieczywo o podłużnym kształcie, z rustykalnymi nacięciami oraz z niepowtarzalnym zapachem jest obowiązkowym elementem śniadania w każdej francuskiej rodzinie i nie tylko. Kremowy i elastyczny miękisz, duże pory, cienka, chrupiąca skórka o złocistej barwie idealnie charakteryzują francuską bagietkę wytworzoną z naszej mieszanki piekarskiej. Nasz produkt daje możliwość adaptacji różnych receptur, np. w wersji wieloziarnistej, pikantnej czy z dodatkiem oliwek lub suszonych pomidorów. Duża zawartość wody w cieście wpływa na wydłużenie świeżości produktu w porównaniu do podobnych wyrobów na rynku. Swój charakterystyczny smak zakwasowi z pszenicy durum oraz specjalnej metodzie fermentacji. Produkt opatrzony jest znakiem „Clean Label”.

Bagietka Francuska

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Bagietka Francuska 100
Mąka pszenna typ 500 1000
Drożdże Lesaffre 20
Woda 750 – 780
Razem 1 870 – 1 900
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’ + 6’
Temperatura ciasta 24 – 26 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 60’
Dzielenie ok. 350 g
Odpoczynek (pod przykryciem w temperaturze otoczenia) 20′
Formowanie wydłużanie
2 fermentacja (pod przykryciem w temperaturze otoczenia) 20’
Wypiek (piec trzonowy) 25-30’/ 240˚C

Pliki do pobrania

Karta produktu