Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Pieczywo z Dynią – receptura

Pieczywo z Dynią to MIESZANKA PIEKARSKA z dodatkiem mąki dyniowej, pestek dyni i pestek słonecznika

Pieczywo z Dynią to mieszanka idealna do produkcji pieczywa zarówno żytniego, pszennego, jak i pszennożytniego. Z uwagi na bogate walory zdrowotne, jak również smakowe, jest to jeden z najbardziej popularnych i poszukiwanych przez konsumentów rodzajów pieczywa, m.in. dzięki wysokiej zawartości błonnika w pieczywie, który sprzyja prawidłowej przemianie materii. Kompozycja unikalnych słodów zapewnia niepowtarzalny smak i kolor miękiszu. Pieczywo z Dynią wyróżnia się ponadto dużą wilgotnością, długotrwałą świeżością oraz chrupiącą skórką. To po prostu dobre, naturalne pieczywo!

Produkt opatrzony jest oznakowaniem „Clean Label”.

Chleb Foremkowy

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Pieczywo z dynią 500
Mąka żytnia typ 720 500
Drożdże Lesaffre 30
Ritesa / Kontinol paste 15
Woda 600 – 650
Razem 1 645 – 1 695
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 5’ + 4’
Temperatura ciasta 28 – 30 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 20’ – 30’
Dzielenie i formowanie wg uznania / foremka
2 fermentacja (30 °C / 80%) 20’ – 30’
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 40` / 215 – 220 °C

Chleb koszyczkowy

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Pieczywo z dynią 500
Mąka pszenna typ 500 300
Mąka żytnia typ 720 200
Drożdże Lesaffre 30
Ritesa / Kontinol paste 6
Magimix Fresh 10
Woda 450 – 480
Razem 1496 – 1526
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 4’ + 6’
Temperatura ciasta 26 – 28 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 15’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (30 °C / 80%) 35’ – 45′
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 30` / 215 – 220 °C

Bułka

Składniki ilość w gramach
Mieszanka Pieczywo z dynią 500
Mąka pszenna typ 500 500
Drożdże Lesaffre 35
Magimix Fresh 5
Woda 400 – 430
Razem 1440 – 1470
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’ + 7’
Temperatura ciasta 26 – 28 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 10’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (30 °C / 80%) 40’ – 45’
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 15 – 20` / 215 – 220 °C

Pliki do pobrania

Karta produktu