Żytni IG to mieszanka chlebowa do produkcji tradycyjnego pieczywa żytniego. Żytni IG jest idealną propozycją dla osób dbających o zdrowie lub wymagających stosowania specjalistycznych dietoterapii. Szczególnie polecany dla diabetyków oraz pacjentów z zaburzeniami glikemii poposiłkowej. Pieczywo z mieszanki Żytni IG wpisuje się doskonale w zdrowy styl odżywiania. Chleb Żytni IG zapewnia długie uczucie sytości, a dzięki dużej zawartości błonnika pieczywo wywiera korzystny wpływ na układ pokarmowy. Dzięki wysokiej zawartości manganu przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zdrowych kości. Wyroby z tej mieszanki cechują się tradycyjnym naturalnym smakiem i aromatem. Dodatkowym atutem wyrobów z mieszanki Żytni IG jest wilgotny miękisz.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Żytni IG | 200 |
| Mąka żytnia typ 720 | 800 |
| Drożdże Lesaffre | 30 |
| Ritesa | 28 |
| Woda | 820 – 880 |
| Razem | 1878 – 1938 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 8’ + 3’ |
| Temperatura ciasta | 28 – 30 °C |
| 1 fermentacja (temp otoczenia) | 30’ – 40’ |
| Dzielenie i formowanie | wg uznania / foremka |
| 2 fermentacja (30 °C / 80%) | 25’ – 35’ |
| Wypiek (piec trzonowy) z dużym zaparowaniem | 35’ + 10’ / 215 – 220 °C |