Maxi Ziarno to pieczywo o niskim indeksie glikemicznym (42,3%), przygotowane na bazie ziaren słonecznika, siemienia lnianego brązowego, płatków owsianych, pestek dyni, ziaren ciecierzycy i mąki żytniej. Mieszanka idealna do produkcji pieczywa ziarnistego żytniego. Z uwagi na bogate walory zdrowotne, takie jak: wysoka zawartość witaminy E, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów nienasyconych, magnezu, manganu, miedzi oraz fosforu, jak również walory smakowe, jest to jeden z najbardziej poszukiwanych przez konsumentów rodzajów pieczywa. Jest to pieczywo idealne dla osób zmagających się ze zbyt wysokim cholesterolem, ponieważ zastępując w diecie tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi pomagamy w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jest to również źródło białka, cynku i potasu. Pieczywo charakteryzuje się też niską zawartością węglowodanów. Maxi Ziarno wyróżnia się ponadto dużą wilgotnością i długotrwałą świeżością. To po prostu dobre, naturalne pieczywo, a mieszanka gwarantuje stabilność ciasta w trakcie przygotowania i powtarzalność wypieków. Co ważne – posiada również czystą etykietę.
| Składniki | ilość w gramach |
| Mieszanka Maxi Ziarno | 800 |
| Mąka żytnia typ 720 | 200 |
| Sól | 23 |
| Drożdże Lesaffre | 30 |
| Ritesa / Kontinol paste | 10 |
| Woda | 630 – 660 |
| Razem | 1 693 – 1 723 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 4’+7′ |
| Temperatura ciasta | 28-30ºC |
| Dzielenie | 1-2 cm przed rantem foremki |
| Formowanie | foremka |
| 2 fermentacja (30ºC/80%) (garownia) | 20′-25′ |
| Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem | 45′ / 220ºC |