Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Ciasto Parzone – receptura

Mieszanka do przygotowania ciasta parzonego

Ciasto parzone daje możliwość szerokich zastosowań, m.in. do: korpusów, eklerów, ptysi, słomek, groszku oraz gniazd wiedeńskich, skracając równocześnie okres przygotowania ciasta i eliminując zagrożenia. Wyroby z ciasta parzonego lesaffre są: lekkie, suche i charakteryzują się słomkowym kolorem. Do zalet tej mieszanki zaliczyć można m.in. niską absorpcję tłuszczu (w wyrobach smażonych) oraz niski ubytek masy w procesie obróbki termicznej.

Receptura Ciasto Parzone

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka CIASTO PARZONE

1 000

Woda (temp 50-55°C)

1 200

Jaja

1 000

Olej

300

Mieszanie

1’ + 6’

Krem śmietanowo-budyniowy do Karpatki i Eklerów

Składniki

Surowce [g]

Śmietana 30%

1 000

Best Cream

250

Woda (przegotowana i ostudzona)

500

Produkty wykorzystane w recepturze