Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Croissantowe Extra – receptura

Croissantowe extra to wysokiej jakości mieszanka do wyrobu ciast drożdżowych półfrancuskich

Polecana do produkcji croissantów oraz innych ciastek półfrancuskich z nadzieniami. Delikatny, „listkowy” miękisz o równomiernej strukturze, połączony z dużą objętością to wyznaczniki cechujące ten produkt. Mieszanka gwarantuje szybkość i łatwość wykonania poprzez skrócenie tradycyjnych metod oraz satysfakcjonującą objętość. Dodatkową jej zaletą jest długi okres przydatności do spożycia gotowych wyrobów.

Receptura na Croissantowe Extra

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T500

1 000

Mieszanka

200

Cukier

50

Tłuszcz (olej)

50

Drożdże

60 g

Woda

ok. 520 – 550

Margaryna do wbudowania w ciasto

400 – 450

Sposób wytwarzania
Miesienie 3’ + 5′
Wstępna fermentacja (2 – 5°C) 10′
Laminacja dwukrotna
Relaksacja 15′
Formowanie Rogale
Fermentacja główna (30°C / 80-85%) 60′ – 70′
Wypiek 170 – 180°C / 14′ – 15′