Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Panneto – receptura

Mieszanka do wyrobu pieczywa cukierniczego i półcukierniczego

Mix Panneto jest mieszanką ciasta drożdżowego, przeznaczoną do przygotowywania zarówno tradycyjnych drożdżówek, luksusowych babek drożdżowych, chałek, ciast maślanych czy ciast półfrancuskich jak i niezwykłych w smaku – wywodzących się z Włoch – bab drożdżowych typu Panettone. To różnorodne zastosowanie można poszerzyć jeszcze bardziej, tworząc na bazie mixu własne receptury! Skrupulatnie skomponowany skład sprawia, że wypieki wyglądają i smakują znakomicie.

Babka Drożdżowa Panettone

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T500

10 000

Mieszanka

2 000

Drożdże

500

Cukier

2 000

Tłuszcz

2 000

Woda

5 500

Bakalie

4 500

Jaja

1 000

Mieszenie

4+5

Temperatura ciasta

28-30°C

Czas fermentacji

30 minut

Drożdżówka

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T500

10 000

Mieszanka

2 000

Drożdże

400

Cukier

1200

Tłuszcz

800

Woda

6000

Mieszenie

3+5

Temperatura ciasta

28-30°C

Czas fermentacji

15 minut

Ciasto półfrancuskie

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T500

10 000

Mieszanka

2 000

Drożdże

400

Cukier

1200

Tłuszcz

200

Woda

6000

Tłuszcz do wbudowania

5 000

Mieszenie

3+5

Temperatura ciasta

20-22°C

Czas fermentacji

90-120 min

Produkty wykorzystane w recepturze