Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Bałkański

Mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszenno – żytniego oraz pszennego o smaku charakterystycznym dla regionu bałkańskiego

Pieczywo z mieszanki Bałkański cechuje niepowtarzalny smak m.in. dzięki oryginalnej recepturze z użyciem mąki słodowanej. Smak i wartość odżywcza pieczywa została dodatkowo wzmocniona poprzez dodatek ziaren słonecznika, siemienia lnianego, soi oraz sezamu i prosa. Dodatkowo na apetyczny wygląd pieczywa z tej mieszanki wpływają widoczne gołym okiem ziarna. Bałkański posiada równomierny miękisz o naturalnym „złocistym” kolorze, uzyskany dzięki przefermentowanej mące żytniej słodowanej; a wysoka wartość odżywcza pieczywa została wzmocniona przez dodatek ziaren słonecznika, siemienia lnianego, śruty sojowej, prosa i soi.

Chleb Bałkański

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna typ 500

750

Mąka żytnia typ 720

2 000

Mieszanka Bałkański

200

Drożdże

40

Zakwas Ritesa

10

Magimix Biały

2

Ritesa

240

Woda

ok. 700 g

Miesienie

27 – 28°C

Czas fermentacji

2’ + 9’

Bułka Bałkańska

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna typ 500

1 000

Mieszanka Bałkański

200

Drożdże

40

Magimix Biały

2

Woda

ok. 520