Pieczywo z mieszanki Bałkański cechuje niepowtarzalny smak m.in. dzięki oryginalnej recepturze z użyciem mąki słodowanej. Smak i wartość odżywcza pieczywa została dodatkowo wzmocniona poprzez dodatek ziaren słonecznika, siemienia lnianego, soi oraz sezamu i prosa. Dodatkowo na apetyczny wygląd pieczywa z tej mieszanki wpływają widoczne gołym okiem ziarna. Bałkański posiada równomierny miękisz o naturalnym „złocistym” kolorze, uzyskany dzięki przefermentowanej mące żytniej słodowanej; a wysoka wartość odżywcza pieczywa została wzmocniona przez dodatek ziaren słonecznika, siemienia lnianego, śruty sojowej, prosa i soi.
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna typ 500 |
750 |
|
Mąka żytnia typ 720 |
2 000 |
|
Mieszanka Bałkański |
200 |
|
Drożdże |
40 |
|
Zakwas Ritesa |
10 |
|
Magimix Biały |
2 |
|
Ritesa |
240 |
|
Woda |
ok. 700 g |
|
Miesienie |
27 – 28°C |
|
Czas fermentacji |
2’ + 9’ |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna typ 500 |
1 000 |
|
Mieszanka Bałkański |
200 |
|
Drożdże |
40 |
|
Magimix Biały |
2 |
|
Woda |
ok. 520 |