Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy, bardzo popularną w Średniowieczu, która na przestrzeni wieków została zastąpiona gatunkami wydajniejszymi i łatwiejszymi w uprawie. Obecnie obserwujemy powrót orkiszu do naszej diety ze względu na jego korzystny wpływ na organizm człowieka. Dzięki starodawnej recepturze powstał wyjątkowy, smaczny chleb polecany dla osób dbających o zdrowie, chcących zachować witalność przez długie lata.
Zaczyn premiksowy:
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
MIESZANKA |
3 000 |
|
Woda (ok.50°C) |
3 000 |
|
Czas odstania |
3 – 12 godz. |
Ciasto:
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Zaczyn premiksowy |
6 000 |
|
Mąka pszenna typu T 750 |
7 000 |
|
Sól |
50 |
|
Drożdże |
300 * |
|
Woda |
3 000 |
|
Temperatura ciasta |
28°-29°C |
|
Czas fermentacji |
30 minut |
Zaczyn premiksowy:
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
MIESZANKA |
3 000 |
|
Woda (ok.50°C) |
3 000 |
|
Czas odstania |
3 – 12 godz. |
Ciasto:
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Zaczyn premiksowy |
6 000 |
|
Mąka pszenna typu T 550 |
7 000 |
|
Sól |
50 |
|
Drożdże |
400 * |
|
Woda |
3 000 |
|
Temperatura ciasta |
26°- 27° C |