Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Orkiszowy – receptura

Mieszanka piekarska na bazie mąki orkiszowej do produkcji pieczywa pszennego z dodatkiem mąki orkiszowej

Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy, bardzo popularną w Średniowieczu, która na przestrzeni wieków została zastąpiona gatunkami wydajniejszymi i łatwiejszymi w uprawie. Obecnie obserwujemy powrót orkiszu do naszej diety ze względu na jego korzystny wpływ na organizm człowieka. Dzięki starodawnej recepturze powstał wyjątkowy, smaczny chleb polecany dla osób dbających o zdrowie, chcących zachować witalność przez długie lata.

Receptura na Chleb Orkiszowy

Zaczyn premiksowy:

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

3 000

Woda (ok.50°C)

3 000

Czas odstania

3 – 12 godz.

Ciasto:

Składniki

Surowce [g]

Zaczyn premiksowy

6 000

Mąka pszenna typu T 750

7 000

Sól

50

Drożdże

300 *

Woda

3 000

Temperatura ciasta

28°-29°C

Czas fermentacji

30 minut

Receptura na Bułeczki Orkiszowe

Zaczyn premiksowy:

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

3 000

Woda (ok.50°C)

3 000

Czas odstania

3 – 12 godz.

Ciasto:

Składniki

Surowce [g]

Zaczyn premiksowy

6 000

Mąka pszenna typu T 550

7 000

Sól

50

Drożdże

400 *

Woda

3 000

Temperatura ciasta

26°- 27° C