Nadaje pieczywu doskonałe cechy organoleptyczne, charakterystyczne dla naturalnej fermentacji ciasta.
Ritesa jest wytworzona na bazie naturalnego zakwasu żytniego. Dzięki doborowi najlepszych składników i wyselekcjonowanych homo- i heterofermentatywnych kultur bakteryjnych kwasu mlekowego otrzymujemy optymalny proces ukwaszenia w cieście i gotowym produkcie.
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka żytnia T720 |
8 000 |
|
Mąka pszenna T750 |
2 000 |
|
Mieszanka Ciabatta |
50 |
|
Woda |
7 500 |
|
Sól |
200 |
|
Drożdże |
300 |
|
Ritesa |
240 |
|
Miesienie |
8’-12’ (wolne obroty) |
|
Temperatura ciasta |
27 – 28°C |
|
Czas fermentacji |
10’ |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka żytnia T2000 |
6 000 |
|
Mąka żytnia T720 |
4 000 |
|
Woda |
8 000 |
|
Sól |
200 |
|
Drożdże |
300 |
|
Ritesa |
300 |
|
Miesienie |
5’ – 8’ (wolne obroty) |
|
Temperatura ciasta |
27 – 28°C |
|
Czas fermentacji |
10’ |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna T750 |
7 000 |
|
Mąka żytnia T720 |
3 000 |
|
Woda |
6 000 |
|
Sól |
200 |
|
Drożdże |
300 |
|
Ritesa |
90 |
|
Miesienie |
4’ + 2’ |
|
Temperatura ciasta |
27 – 28°C |
|
Czas fermentacji |
15-20’ |