Ziarna nadają pieczywu wyrazisty smak oraz czynią atrakcyjnym pod względem dietetycznym. Dzięki dużej zawartości nasion oleistych pieczywo to wzbogaca naszą dietę w kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają chorobom układu krążenia i sprzyjają prawidłowej pracy mózgu. Dzięki zawartości witaminy E, pieczywo korzystnie wpływa na pracę serca, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna T750 |
6 000 |
|
MIESZANKA |
4 000 |
|
Drożdże |
300 |
|
Woda |
6 200 |
|
Zakwas Ritesa |
40 |
|
Dynamil Biały |
30 |
|
Woda |
około 6 500 |
|
Miesienie |
3’ + 4’ |
|
Temperatura ciasta |
27 – 29°C |
|
Wstępna fermentacja |
20 minut |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna T750 |
6 000 |
|
Mąka żytnia T720* |
1 000 |
|
MIESZANKA |
3 000 |
|
Drożdże |
300 |
|
Woda |
6 300 |
|
Sól |
40 g |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna T550 |
7 000 |
|
MIESZANKA |
3 000 |
|
Drożdże |
300 |
|
Sól |
40 |
|
Woda |
5 800 g |