Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Sielski – receptura

Mieszanka piekarska do produkcji pieczywa mieszanego z dodatkiem siemienia lnianego i nasion Chia

Niekwestionowaną zaletą nasion Chia jest wysoka zawartość kwasów Omega-3 (m. in. kwasu alfa-linolenowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2g ALA dziennie tj. około 2 kromek chleba Sielski. Nasiona Chia w połączeniu z siemieniem lnianym tworzą idealnie zgrany duet. Chleb Sielski dzięki dużej zawartości nasion ma wyjątkowo ciekawą, sprężystą strukturę miękiszu i wyrazisty smak i aromat.

Chleb Sielski

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna typ 750 800
Mąka żytnia typ 720 200
Mieszanka Sielski 500
Drożdże Lesaffre 20
Woda 1100-1200
Razem 2670
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’+8′
Temperatura ciasta 26-27ºC
1 fermentacja (temp otoczenia) 50′
Dzielenie wg uznania
2 fermentacja 45-60′ (temp otoczenia)
Wypiek (piec trzonowy) 220˚C / 30-35′

 

Bułki Sielski

Składniki ilość w gramach
Mąka pszenna typ 500 1000
Mieszanka Sielski 500
Drożdże Lesaffre 20
Cukier 20
Woda 1000-1100
Razem 2590
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’+8′
Temperatura ciasta 26-27ºC
1 fermentacja (temp otoczenia) 50′
Dzielenie wg uznania
2 fermentacja 40′ (garownia)
Wypiek (piec trzonowy) 210˚C / 15′

Pliki do pobrania

Karta produktu