Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Smakowity z orkiszem – receptura

Mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszenno-żytniego z dodatkiem orkiszu

Smakowity z orkiszem zawiera w sobie aż 50% płatków orkiszowych, co stanowi istotną wartość odżywczą i smakową wyprodukowanego z niego pieczywa. Nadaje wyrobom oryginalny, niepowtarzalny smak. Mieszanka ta sprawi, że produkcja pieczywa stanie się łatwiejsza i zapewni powtarzalność wykonania znakomitych produktów.

Receptury do pobrania w karcie produktu

Smakowity z orkiszem – receptura podstawowa

Składniki

Surowce [g]

Ziarno słonecznika

125

Mieszanka Smakowity z orkiszem

400

Mąka żytnia typ 720

300

Mąka pszenna typ 750

300

Drożdże Lesaffre

30

Woda

900

Zakwas Ritesa

20

RAZEM 2075
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’ + 3’
Temperatura ciasta 28 – 30 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 30’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (35 °C / 70-80%) 40′
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 40` / 220 °C

Chleb pszenno – żytni z płatkami orkiszowymi

 

Składniki

Surowce [g]

Ziarno słonecznika

125

Mieszanka Smakowity z orkiszem

400

Mąka żytnia typ 720

Mąka pszenna typ 750

600

Drożdże

30

Woda

650

Zakwas Ritesa

20

Polepszacz Grafitowy 5
RAZEM 1830
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’ + 6’
Temperatura ciasta 28 – 30 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 30’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (35 °C / 70-80%) 40′
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 35` / 220 °C

Chleb żytnio – pszenny z płatkami orkiszowymi

 

Składniki

Surowce [g]

Ziarno słonecznika

125

Mieszanka Smakowity z orkiszem

400

Mąka żytnia typ 720

400

Mąka pszenna typ 750

200

Drożdże Lesaffre

30

Woda

950

Zakwas Ritesa

20

RAZEM 2125
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’ + 3’
Temperatura ciasta 28 – 30 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 30’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (35 °C / 70-80%) 40′
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 40`-45′ / 220 °C

Chleb żytni z płatkami orkiszowymi

Składniki

Surowce [g]

Ziarno słonecznika

125

Mieszanka Smakowity z orkiszem

400

Mąka żytnia typ 720

600

Mąka pszenna typ 750

Drożdże

30

Woda

1000

Zakwas Ritesa

30

RAZEM 2185
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala) 3’ + 6’
Temperatura ciasta 28 – 30 °C
1 fermentacja (temp otoczenia) 30’
Dzielenie i formowanie wg uznania
2 fermentacja (35 °C / 70-80%) 40′
Wypiek (piec trzonowy) z zaparowaniem 35` / 220 °C

Pliki do pobrania

Karta produktu