Pieczywo Znakomity znakomicie urozmaica dietę, gdyż zawiera różnorodne składniki pokarmowe, m.in. inny kwas foliowy, błonnik i białko. Oprócz tego Znakomity ma niezwykle atrakcyjny wygląd i smak, dzięki zawartości wielu ziaren, takich jak: ziarna słonecznika, ziarna pszenicy, siemię lniane brązowe, sezam, ziarna żyta oraz dzięki płatkom żytnim i płatkom ziemniaczanym.
Receptury na:
Do pobrania na stronie receptury Znakomity
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna typ 500 | – |
| Mąka żytnia typ 720 | – |
| Znakomity | 1000 |
| Drożdże Lesaffre | 30 |
| Sól | – |
| Woda | 700 |
| Zakwas Ritesa | 20 |
| Razem | 1750 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 3’+10′ |
| Temperatura ciasta | 27-28ºC |
| 1 fermentacja | 15′ – 30′ |
| Dzielenie | tak |
| Formowanie | koszyk lub foremka |
| 2 fermentacja | 35°C/80% |
| Wypiek (z zaparowaniem) | 40′-50′ / 220ºC |
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna typ 500 | – |
| Mąka żytnia typ 720 | 500 |
| Znakomity | 500 |
| Drożdże Lesaffre | 30 |
| Sól | 10 |
| Woda | 800 |
| Zakwas Ritesa | 20 |
| Razem | 1860 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 3’+5′ |
| Temperatura ciasta | 29-30ºC |
| 1 fermentacja | 30′ |
| Dzielenie | tak |
| Formowanie | wg uznania |
| 2 fermentacja | 35°C/80% |
| Wypiek (z zaparowaniem) | 40′-50′ / 220ºC |
| Składniki | ilość w gramach |
| Mąka pszenna typ 500 | 500 |
| Mąka żytnia typ 720 | – |
| Znakomity | 500 |
| Drożdże | 40 |
| Sól | 10 |
| Woda | 580 |
| Zakwas Ritesa | – |
| Razem | 2010 |
| Sposób wytwarzania | |
| Miesienie (spirala) | 3’+5′ |
| Temperatura ciasta | 26 – 27ºC |
| 1 fermentacja | 15′ |
| Dzielenie | tak |
| Formowanie | wg uznania |
| 2 fermentacja | 35°C/80% |
| Wypiek (z zaparowaniem) | 15′-25′ / 200ºC |