Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Żytni – receptura

ŻYTNI to mieszanka chlebowa do produkcji tradycyjnego pieczywa żytniego

W mieszance żytni, oprócz mąki żytniej, znajdują się również ziarna słonecznika oraz siemię lniane. Pieczywo z mieszanki chleba żytniego z całą pewnością można polecić wszystkim osobom, które dbają o zdrowie. Pieczywo z tej mieszanki jest mniej kaloryczne, co powoduje, że stanie się sprzymierzeńcem osób dbających o nienaganną sylwetkę. Dzięki wyjątkowo dużej zawartości błonnika pieczywo z tej mieszanki wywiera korzystny wpływ na układ pokarmowy.

Chleb

Składniki

Surowce [g]

Mąka żytnia typ 720

8 000

MIESZANKA

2 000

Drożdże

300

Zakwas Ritesa

250

Woda

8 000

Miesienie

4’ + 2’

Temperatura ciasta

28 – 30°C

Wstępna fermentacja

15 minut

Bułki

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna typ 550

8 000

MIESZANKA

2 000

Drożdże

400

Polepszacz Biały

20

Woda

5 200

Woda

1 500

Miesienie

3’ + 4’

Temperatura ciasta

27 – 28°C

Wstępna fermentacja

15 minut