W mieszance żytni, oprócz mąki żytniej, znajdują się również ziarna słonecznika oraz siemię lniane. Pieczywo z mieszanki chleba żytniego z całą pewnością można polecić wszystkim osobom, które dbają o zdrowie. Pieczywo z tej mieszanki jest mniej kaloryczne, co powoduje, że stanie się sprzymierzeńcem osób dbających o nienaganną sylwetkę. Dzięki wyjątkowo dużej zawartości błonnika pieczywo z tej mieszanki wywiera korzystny wpływ na układ pokarmowy.
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka żytnia typ 720 |
8 000 |
|
MIESZANKA |
2 000 |
|
Drożdże |
300 |
|
Zakwas Ritesa |
250 |
|
Woda |
8 000 |
|
Miesienie |
4’ + 2’ |
|
Temperatura ciasta |
28 – 30°C |
|
Wstępna fermentacja |
15 minut |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna typ 550 |
8 000 |
|
MIESZANKA |
2 000 |
|
Drożdże |
400 |
|
Polepszacz Biały |
20 |
|
Woda |
5 200 |
|
Woda |
1 500 |
|
Miesienie |
3’ + 4’ |
|
Temperatura ciasta |
27 – 28°C |
|
Wstępna fermentacja |
15 minut |