Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Lesaffre w polsce i na świecie

LESAFFRE W LICZBACH

PONAD
170 LAT
DOŚWIADCZENIA

52 CENTRÓW
PIEKARNICZYCH

(BAKING CENTER)

80 ZAKŁADÓW PRODUKCYJNYCH
NA CAŁYM ŚWIECIE

Lesaffre Polska S.A.

Lesaffre Polska SA to wiodący producent drożdży piekarskich, polepszaczy oraz dodatków dla branży piekarskiej i cukierniczej. Siedziba firmy zlokalizowana jest w Wołczynie (woj. opolskie) gdzie mieszczą się fabryki zarówno drożdży jak i polepszaczy i dodatków piekarskich. Spółka jest częścią francuskiej Grupy Lesaffre od 1999 roku.

Przez ponad 170 lat Lesaffre rozwinęła ogromne portfolio międzynarodowych marek, które są dobrze znane w branży i niejednokrotnie ustalają standardy na rynku.

W Polsce oprócz drożdży prasowanych, płynnych i suszonych, dwóch linii polepszaczy do pieczywa Lesaffre rozwinęła także szeroką gamę mieszanek piekarskich i cukierniczych. W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku priorytetem firmy Lesaffre Polska jest dalszy rozwój gamy dodatków oraz efektywna współpraca z piekarniami i cukierniami.

Marki, które ustalają standardy

W ofercie firmy znajdują się również organiczne nawozy: Vinassa, Potavin oraz ekstrakt potasowy i pasze, których uzyskanie gwarantuje specyfika produkcji drożdży. Dzięki tym produktom oraz rolniczemu wykorzystaniu odpadów poprodukcyjnych Lesaffre Polska realizuje program ochrony środowiska zgodny z zasadą zrównoważonego rozwoju.

Aby jeszcze lepiej dotrzeć do klientów firma Lesaffre Polska posiada zespół przedstawicieli handlowych oraz technologów piekarnictwa i cukiernictwa, którzy pracują na co dzień w terenie i służą swoją wiedzą technologiczną.

Centrum Piekarnicze™

Dla Lesaffre ważne jest by współpraca z klientami opierała się na zasadzie partnerstwa i dialogu. Dlatego też Grupa Lesaffre powołała Centra Piekarnicze, w których od 40 lat firma kształci tysiące piekarzy rocznie.

Obecnie istnieje 52 centrów piekarniczych (Baking Center) na całym świecie, w tym również w Polsce, w Warszawie. To cenne miejsce współpracy z naszymi klientami umożliwia piekarzom szkolenia z zakresu naszych produktów oraz doskonalenie nowych technologii pieczenia.

Aktywizacja branży piekarskiej i cukierniczej

Lesaffre to nie tylko produkcja i sprzedaż artykułów dla branży piekarsko-cukierniczej. Od wielu lat firma dokłada starań by promować piekarski fach i pokazać, że jego wykonywanie może być równie emocjonujące jak zawody sportowe. Dlatego też jest inicjatorem wielu akcji międzynarodowych i konkursów piekarskich jak eliminacje do Pucharu Świata w Piekarstwie.

LESAFFRE specjalista procesów fermentacji

U schyłku XIX wieku wraz z nastaniem postępu naukowego oraz dzięki pracy naukowej Louisa Pasteur została odkryta tajemnica działania drożdży–mikroskopijnych grzybów – w procesie fermentacji. Louis Lesaffre (1802-1869), współczesny Pasteur’owi, założyciel Grupy, która nadal istnieje pod jego nazwiskiem, szybko zainteresował się tymi nowymi odkryciami. Uzyskawszy rozległe doświadczenie w zakresie fermentacji ziarna, założył fabrykę świeżych drożdży w 1853 r, w Marcq-en-Baroeul, we Francji. Był jednym z pionierów przemysłu drożdżowego, wraz z Baronem Max de Springer i aktywnie przyczynił się do rozwoju rzemiosła piekarskiego.

Drożdże stały się podstawą do dalszego rozwoju firmy oraz dywersyfikacji rodzinnego biznesu. Przez pokolenia, firma Lesaffre stopniowo rozwijała się, by w końcu stać się główną Grupą w biznesie specjalizującą się w biotechnologii.

Ponad 170 lat doświadczenia

Grupa Lesaffre jest obecnie kluczowym graczem w skali światowej w produkcji drożdży oraz ekstraktu drożdżowego. Aktywność Grupy koncentruje się na rynku piekarskim, rozwjając szeroką gamę produktów związanych z przemysłem fermentacyjnym: drożdże, zakwasy i pochodne takie jak polepszacze do pieczywa.

Marki, które ustalają standardy: Perfekta, l’hirondelle, Saf-Instant, Magimix… przez ponad 170 lat Lesaffre rozwijała ogromne portfolio międzynarodowych marek, które są bardzo dobrze znane i niejednokrotnie ustalają standardy na rynku. Zainteresowana, jak najsprawniejszym, reagowaniem na potrzeby i zwyczaje piekarzy w każdym kraju, Lesaffre stworzyła również wiele lokalnych marek o specyficznej charakterystyce z zachowaniem tradycyjnej wysokiej wydajności, konsystencji oraz czystości bakteriologicznej.

Lesaffre świętuje swoją 170. rocznicę

Nasza firma została zbudowana w ramach przyjaźni pomiędzy Louisem Lesaffre i Louisem Bonduelle. W 1853 roku obaj mężczyźni uruchomili pierwszą w swojej firmie fabrykę alkoholu zbożowego i holenderskiej fabryki ginu w Marquette-lez-Lille w północnej Francji.

Później nabyli swój pierwszy młyn w Marcq-en-Barœul. W tym miejscu powstało Société Industrielle Lesaffre, które stopniowo stało się siłą napędową przemysłowego i handlowego boomu w branży drożdży.

Jak w przypadku każdej żywej istoty, nasza przeszłość ma tylko jedno znaczenie:
aby umożliwić budowanie naszej przyszłości.

Te 170 lat to kamień milowy, podczas którego wszyscy – pracownicy i partnerzy – możemy spotkać się, aby uczcić dotychczasowe osiągnięcia i z radością patrzeć na nadchodzące lata. Przyszłość ta będzie opierać się na trzech filarach: naszych sukcesach, naszym zaangażowaniu na rzecz planety i oczywiście na nas wszystkich.

Ponieważ naszym zadaniem jest wzrastać, abyśmy mogli realizować naszą misję: Współpracujemy, aby lepiej odżywiać i chronić planetę.

Świętowanie 170-letniej historii nieuchronnie oznacza spojrzenie wstecz, aby zobaczyć, jak daleko zaszliśmy i zmierzyć długość i szerokość naszego terytorium… Oznacza to spojrzenie na liczbę nie tylko naszych pracowników, ale także naszych klientów, produkty, projekty, kraje…

Ale to tylko liczby.

Co one oznaczają w odniesieniu do wszystkich pokoleń menedżerów, pracowników, techników, badaczy, klientów, dostawców, piekarzy w segmencie rzemieślniczym i przemysłowym, którzy poszli swoimi śladami? Każdy z nich miał własne ambicje i projekty, własne wartości i wytrwałość, starając się zbudować Lesaffre z przeszłości w Lesaffre, którego znamy dzisiaj – i tego, który jest przed nami.

Lesaffre to żywy organizm. Jego przeszłość liczy się tak samo jak przyszłość. To, co udało się dotychczas osiągnąć, istnieje jedynie dzięki obietnicom, jakie niosą ze sobą na nadchodzące lata. Zarządzamy naszą firmą w ten sam sposób, w jaki hodujemy nasze szczepy drożdży; z tą samą starannością, tymi samymi wysokimi standardami, z tą samą chęcią testowania wszystkiego, tworzenia nowych możliwości i uzyskania najlepszego produktu.

Zatem 170 lat to kamień milowy na naszej drodze wzrostu. Jest to dla nas szansa na spotkanie i wspomnienie przeszłości, abyśmy mogli rozwijać się i przekształcać naszą firmę bez tego musimy odwrócić się plecami do korzeni. Rozwijaliśmy się, pozostając wierni wizji naszych założycieli i opierając się na tej wizji, pokolenie za pokoleniem, doceniając wszystko, co przyniosła nam historia naszej firmy: utalentowani ludzie, których zrekrutowaliśmy, partnerstwa, które stworzyliśmy, odkrycia, których dokonaliśmy i rynki, które rozwinęliśmy.

170 lat to okazja do podsumowania z  wszystkimi, którzy byli z nami w naszej podróży. Ale przede wszystkim jest to okazja, aby spojrzeć w przyszłość, zastanowić się – a może nawet wyobrazić sobie – jak będziemy nadal realizować naszą misję: Współpracujemy, aby lepiej odżywiać i chronić planetę.