Lesaffre Polska – Miejsce innowacyjnych rozwiązań piekarniczych

Działy

JESTEŚ CIEKAW CZYM SIĘ ZAJMUJEMY?

PION HR I ADMINISTRACJI

DZIAŁ PERSONALNY (HR)

Zajmuje się rekrutacją pracowników, organizacją szkoleń, kształtowaniem systemów motywacyjnych oraz systemów ocen pracowniczych,  a także rozliczaniem czasu pracy, naliczaniem wynagrodzeń oraz obsługą benefitów pozapłacowych. Kształtuje pozytywny wizerunek Pracodawcy i dba o jego markę.

DZIAŁ ADMINISTRACYJNY

Prowadzi obsługę sekretariatu, dba o prawidłową komunikację, organizuje podróże i spotkania  biznesowe, prowadzi  archiwizację dokumentów, obsługę serwisu odzieży roboczej oraz obsługę Smart Lunch.  Tutaj też  współtworzone są liczne projekty społecznej odpowiedzialności firmy.

PION FINANSOWY I IT

DZIAŁ KSIĘGOWOŚCI I FINANSÓW, DZIAŁ CONTROLLINGU

Dział finansowy zapewnia obsługę księgowo-finansową firmy, prowadzi windykację należności oraz sprawy bankowe. Sporządza sprawozdania finansowe i  raporty.

Dział Controllingu  koordynuje  i kontroluje przebieg procesów ekonomicznych, służących realizacji przyjętej strategii. Tworzy budżety oraz sporządza raporty do Grupy Lesaffre. 

DZIAŁ IT

Dba o obsługę informatyczną wszystkich użytkowników oraz zabezpiecza systemy komputerowe.

DZIAŁ jakości i innowacji

Zapewnia najwyższą jakość naszych produktów, nadzoruje wewnętrzne systemy jakościowe ISO 22000 i ISO140001 oraz wprowadza innowacje w firmie.

PION HR I ADMINISTRACJI

LABORATORIUM

Zajmuje się hodowlą i transferem laboratoryjnego szczepu drożdżowego do Działu Fermentacji. Szczep  ten stanowi materiał wyjściowy do produkcji drożdży na skalę przemysłową. Dział ten również  kontroluje parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne wszystkich etapów produkcji drożdży, dodatków piekarskich, środowiska produkcyjnego oraz ścieków zakładowych.

FERMENTACJA

Zajmuje się propagacją drożdży otrzymanych z laboratorium. Głównym zadaniem działu jest zapewnienie optymalnych warunków rozwoju komórek drożdżowych w kadziach fermentacyjnych poprzez dozowanie odpowiednio przygotowanych surowców. Po zakończonej hodowli komórki drożdżowe są oddzielane od odcieku i płukane, a następnie w postaci gęstwy drożdżowej kierowane do Działu Pakowni. 

PAKOWNIA

W tym dziale mleczko drożdżowe podlega filtracji i zagęszczeniu po czym formowane jest w kostki i pakowane w papier i folię.

PRODUKCJA DODATKÓW PIEKARSKICH

Zajmuje się produkcją mieszanek piekarskich i cukierniczych, polepszaczy funkcjonalnych oraz dodatków specjalistycznych na rynek przemysłowy.
DZIAŁ OCHRONY ŚRODOWISKA

Dba o środowisko naturalne poprzez  monitorowanie systemu  oczyszczania ścieków, zagospodarowanie odpadów 
powstających przy produkcji drożdży  m.in. poprzez ich rolnicze wykorzystanie. Dział ten obejmuje również Dział Rolny i RWŚ (Rolnicze Wykorzystanie Ścieków)

BHP I CIĄGŁE DOSKONALENIE

To działy dbające o bezpieczeństwo pracowników oraz doskonalenie procesów produkcyjnych.

DZIAŁ UTRZYMANIA RUCHU

Składa się z sekcji remontowo – mechanicznej, sekcji elektryczno – mechanicznej, sekcji utrzymania mediów i sekcji automatycznej. Pracownicy tego działu dbają o sprawne funkcjonowanie całego zakładu, zapewniając kompleksową obsługę mechaniczno-techniczną i elektryczną.

DZIAŁ INWESTYCJI

To dział, w którym prowadzone są i nadzorowane wszystkie projekty inwestycyjne.

PION ŁAŃCUCHA DOSTAW

Dokonuje zakupów surowców, opakowań oraz pozostałych materiałów, zajmuje się planowaniem produkcji, magazynowaniem wyrobów gotowych oraz ich wysyłką do klientów. Zajmuje się również koordynacją floty w firmie. Składa się z działu planowania i zakupów, logistyki zewnętrznej, logistyki wewnętrznej, magazynów produkcyjnych i magazynu technicznego.

PION HANDLOWY

Zajmuje się sprzedażą produktów firmy i obsługą posprzedażową poprzez wsparcie naszych klientów w wypiekach technologicznych i pozyskiwaniem nowych kontrahentów.

DZIAŁ MARKETINGU

Prowadzi badania i analizę otoczenia, aktywnie wspiera sprzedaż, przygotowuje kampanie reklamowe, kreuje potrzeby oraz produkty, promuje produkty, dba o markę przedsiębiorstwa i jednocześnie buduje odpowiedni jego wizerunek.

DZIAŁ BAKING CENTER

Miejsce współpracy z klientami i centrum szkoleniowe dla piekarzy z zakresu naszych produktów. Dział doskonalenia nowych technologii pieczenia i wdrażania nowych produktów.