Gryczany

GRYCZANY to oryginalna mieszanka chlebowa do wypieku chleba gryczanego pszenno-żytniego

55% składników tej mieszanki to gryka, w postaci: mąki gryczanej, kaszy gryczanej i płatków gryczanych. Wiadomo, że spożywanie kaszy gryczanej jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, dostarcza ona bowiem wielu ważnych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pieczywo otrzymane z tej mieszanki ma niezwykle atrakcyjny wygląd, jak i delikatny gryczany aromat.

Chleb Gryczany

Rozczyn premiksowy

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

4 000

Czas namaczania

2 godziny

Woda

6 800

Ciasto

Składniki

Surowce [g]

Rozczyn premiksowy

10 800

Mąka żytnia typ 720

3 200

Mąka pszenna typ 750

2 800

Drożdże

300

Sól

44

Woda

1 800

Miesienie

3’ + 3’

Temperatura ciasta

29 - 31°C

Wstępna fermentacja

15 minut

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić ciasto do wstępnej fermentacji. Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33 – 35°C i wilgotności powietrza około 85% przez 35 – 45 minut.

Wypiek: 200°C z zaparowaniem -> 20 minut -> 180°C

Czas wypieku: około 35 – 45 minut

Bułki Gryczane

Rozczyn premiksowy

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

2 500

Czas namaczania

2 godziny

Woda

4 250

Ciasto

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna typ 550

7 500

Rozczyn premiksowy

6 750

Drożdże

300

Sól

85

Polepszacz Biały

35

Woda

1 500

Miesienie

3’ + 4’

Temperatura ciasta

27 - 28°C

Wstępna fermentacja

15 minut

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na 15 minut, a następnie podzielić i zaokrąglić na dzielarce. Położyć uformowane bułki na blachach i wstawić do komory fermentacyjnej. Fermentować w temperaturze 33 – 35°C i wilgotności powietrza 85% przez około 40 – 45 minut.

Wypiek: 180°C z zaparowaniem

Czas wypieku: około 18 – 20 minut