Receptura piekarska

Uniwersalny zakwas chlebowy do pieczywa żytniego i mieszanego, zapewniający wysoką jakość wypieku. Nadaje pieczywu doskonałe cechy organoleptyczne, charakterystyczne dla naturalnej fermentacji ciasta

Ritesa jest wytworzona na bazie naturalnego zkwasu żytniego. Dzięki doborowi najlepszych składników i wyselekcjonowanych homo- i heterofermentatywnych kultur bakteryjnych kwasu mlekowego otrzymujemy optymalny proces ukwaszenia w cieście i gotowym produkcie.

Przykładowe receptury z zastosowaniem Ritesy

CHLEB ŻYTNI 80%

Składniki Namiar surowców [g]
Mąka żytnia T720 8 000 g
Mąka pszenna T750 2 000 g
Woda 8 000 g
Sól 200 g
Drożdże 300 g
Ritesa 240 g
Mieszenie 8’-12’ (wolne obroty)
Temperatura ciasta 27 - 28°C
Czas fermentacji 10’

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymiesić do normalnej konsystencji. Po wstępnej fermentacji odważyć pożądaną gramaturę, uformować bochenek a następnie włożyć do formy. Fermentować około 40 minut a następnie piec z parą.
Temperatura wypieku: 240°C “ 210°C
Czas wypieku: 45 minut

CHLEB RAZOWY

Składniki Namiar surowców [g]
Mąka żytnia T2000 6 000 g
Mąka żytnia T720 4 000 g
Woda 8 500 g
Sól 200 g
Drożdże 300 g
Ritesa 300 g
Mieszenie 5’ – 8’ (wolne obroty)
Temperatura ciasta 27 - 28°C
Czas fermentacji 10’

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymiesić do normalnej konsystencji. Po wstępnej fermentacji odważyć pożądaną gramaturę, uformować bochenek a następnie włożyć do formy. Fermentować około 45 minut a następnie piec z parą.
Temperatura wypieku: 240°C “ 210°C
Czas wypieku: 40 minut

CHLEB POLSKI

Składniki Namiar surowców [g]
Mąka pszenna T750 7 000 g
Mąka żytnia T720 3 000 g
Woda 6 000 g
Sól 200 g
Drożdże 300 g
Ritesa 90 g
Mieszenie 4’ + 2’
Temperatura ciasta 27 - 28°C
Czas fermentacji 15-20’

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymiesić do normalnej konsystencji. Po wstępnej fermentacji odważyć pożądaną gramaturę, uformować bochenek a następnie włożyć do formy. Fermentować około 45 minut a następnie piec z parą.
Temperatura wypieku: 240°C
Czas wypieku: 40 minut


Powrót