Receptura piekarska

Bałkański to wysokiej jakości mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszenno – żytniego oraz pszennego o smaku charakterystycznym dla regionu bałkańskiego.

Chleb Bałkański

Ciasto

Składniki Namiar surowców [g]
20%
Mąka pszenna typ 500 750 g
Mąka żytnia typ 720 250 g
Mieszanka Bałkański 200 g
Drożdże 40 g
Zakwas Ritesa 10 g
Polepszacz biały 2
Woda ok. 700 g
Miesienie 2’ + 9’

Wytwarzanie:Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na 20 minut. Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33 – 35 stopni C i wilgotności powietrza 85% przez około 40 - 50 minut a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.
Wypiek: 200°C z zaparowaniem
Czas wypieku: około 30 minut

Bułka Bałkańska

Ciasto

Składniki Namiar surowców [g]
20%
Mąka pszenna typ 500 1 000 g
Mieszanka Bałkański 200 g
Drożdże 40 g
Polepszacz biały 2
Woda ok. 520

Wytwarzanie:Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na 10 minut. Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęsy ciasta. Fermentować w temperaturze 33 – 35 stopni C i wilgotności powietrza 85% przez około 35 - 45 minut a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.
Wypiek: 200°C z zaparowaniem
Czas wypieku: około 15 minut


Powrót