Receptura piekarska

Helios to wysokiej jakości mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszenno - żytniego oraz pszennego

Receptura na chleb Helios

Składniki Namiar surowców [g]
30%
Mąka pszenna typ 750 5 000 g
Mąka żytnia typ 720 2 000 g
MIESZANKA HELIOS 3 000 g
Drożdże 300 g
Zakwas Ritesa 40 g
Dynamil Biały 30 g
Woda około 6 500 g
Miesienie 3’ + 4’
Temperatura ciasta 27 - 29°C
Wstępna fermentacja 20 minut

Wytwarzanie:Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie ciasto uformować w pożądane kęsy i fermentować w temperaturze 33 - 35°C i wilgotności powietrza 85% przez około 45 - 50 minut, a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.
Wypiek: 200-220°C
Czas wypieku: około 30 minut

Receptura na bułkę pszenną Helios

Składniki Namiar surowców [g]
20%
Mąka pszenna typ 500 8 000 g
MIESZANKA HELIOS 2 000 g
Drożdże 400 g
Dynamil Biały 30 g
Woda około 5 200 g
Miesienie 3’ + 4’
Temperatura ciasta 26 - 27°C
Wstępna fermentacja 20 minut

Wytwarzanie:Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie ciasto uformować w pożądane kęsy i fermentować w temperaturze 33 - 35°C i wilgotności powietrza 85% przez około 35 - 40 minut, a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.
Wypiek: 180-200°C
Czas wypieku: około 20 minut


Powrót